Ponedeljak, 17. novembar 1997.

PREDSEDNICKI KANDIDAT LEVE KOALICIJE MILAN MILUTINOVIC POSETIO KRAGUJEVAC I SUMADIJU

U Dejtonskom sporazumu nema ni "H" od Haga

Kragujevac. - Mi ne stitimo ratne zlocince, ali se nismo obavezali da ikoga isporucujemo Hagu. U Dejtonskom sporazumu nema ni "H" od Haga. Dejtonski sporazum ne obavezuje SRJ da bilo koga izru ci Hagu - izjavio je, krajem minule sedmice (petak uvece) u Kragujevcu, savezni ministar spoljnih poslova i predsednicki kandidat izbornog saveza SPS-JUL-ND Milan Milutinovic.

Pojasnjavajuci receno, Milutinovic je u kontakt emisiji kragujevacke privatne TV Kanal 9 istakao da je prema Dejtonskom sporazumu "SRJ obavezna samo na saradnju sa UN i drugim medjunarodnim instituci jama u gonjenju osumnjicenih za ratne zlocine i zlocine protiv covecnosti".

Predsednicki kandidat levice je potom konstatovao da postoje "iskrivljena tumacenja mirovnog sporazuma za Bosnu". Prema njegovim recima, Radovan Karadzic i Ratko Mladic nalaze se u BiH koja je suvere na zemlja. "Mi (SRJ) sa time nista nemamo", porucio je Milutinovic.

On je u emisiji TV Kanal 9 rekao i da ce spoljni zid sankcija trajati dok jednom broju velikih sila bude trebalo da kontrolise Bosnu i sirenje NATO. "Verujem da ce za par meseci to biti reseno. Mnogo toga zavisi i od ovih izbora", kaze Milutinovic.

Upitan kako ce - ako bude zabran za predsednika Srbije, da saradjuje sa Milom Djukanovie Milutinovic je odogovori - normalno.

Tokom posete Kragujevcu i ovom delu Srbije predsednicki kandidat levice se prekjuce susreo i sa vladikom sumadijskim Savom (Vukovicem). Posle duzeg razgovara iza zatvorenih vrata Milutinovic je izjav io da crkva jeste odvojena od drzave, ali da je ona deo drustva, tako da su njeni problemi i drustveni problemi. "Ovaj susret je bio od obostrane koristi", zakljucio je.

- Razgovarali smo o aktuelnim problemima kakvi su na primer povratak crkvi oduzete imovine, zatim uvodjenje veronauke u skole kao fakultativnog predmeta i dobijanje dozvole za gradnju crkava tamo gde smo to naumili da cinimo ", izjavio je nakon susreta sa Milutnovicem vladika sumadijski dr Sava.

Z. R.

Zloupotreba univerziteta

Tokom boravka predsednickog kandidata levice Kragujevcu oglasio se profesor ovdasnjeg Ekonomskog fakulteta, i bivsi rektor Univerziteta u Kragujevcu dr Ilija Rosic, koji je u pismu Savetu ove visokos kolske ustanove ostro protestovao zbog Milutinviceve posete Kragujevackom univerzitetu.

- Trazim da se na prvoj narednoj sednici Saveta stane na put rusenju autonomije a Kragujevacki univerzitet sacuva od politickih uticaja i poseta za ubiranje politickih poena - istice u svom pismu pro f. dr Ilija Rosic.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /