Ponedeljak, 17. novembar 1997.

UPOZORENJE SUMAHERA KRAJISNIKU

Zakoni o drzavljanstvu i zastavi - dogovorom ili dekretom

Pale, Beta. - Zamenik visokog predstavnika za BiH Hajnrih Sumaher izjavio je da zakoni o drzavljanstvu, pasosima i zastavi BiH moraju biti usvojeni do konferencije Saveta za implementaciju Dej tonskog sporazuma 10. decembra u Bonu. On je posle sastanka na Palama sa clanom Predsednistva BiH iz Republike Srpske Momcilom Krajisnikom rekao da "vreme istice i da medjunarodna zajednica postaje n estrpljiva, cime se uvecavaju sanse da se ti zakoni nametnu silom". Sumaher je najavio i da ce sutra biti odrzana sednica Parlamentarne skupstine BiH na kojoj ce se raspravljati o Zakonu o Savetu min istara BiH. "Apelovao sam na Krajisnika da primeni taj zakon cime bi RS pokazala da postuje Dejtonski sporazum i prihvata zajednicke institucije BiH", rekao je Sumaher. On je razgovore sa Krajisnikom ocenio kao "dobru osnovu za buducu saradnju".

Krajisnik je rekao da je tokom sastanka sa Sumaherom izneo srpske predloge za zakone o drzavljanstvu, pasosima i zastavi i rekao da su oni u potpunosti u skladu sa Dejtonskim sporazumom. "Ocekujemo d a Kancelarija visokog predstavnika nase predloge argumentovano odbije ili prihvati", rekao je Krajisnik. On je novinarima jos rekao da je RS potpisala i zajednicku izjavu o sporazumu BiH sa Londonski m klubom komercijalnih banaka, o kojoj bi takodje trebalo da raspravlja Parlamentarna skupstina BiH.

Srpska strana ne prihvata zastavu plavo-belo-crvene boje

Sarajevski list "Dnevni avaz", pise da dogovor o izgledu bosanske zastave nije postignut na poslednjem sastanku odrzanom u petak u Uredu visokog predstavnika Karlosa Vestendorpa zbog toga sto "srpska strana nije prihvatila predlog Ureda". Prema tom predlogu, buduca zastava BiH trebalo bi da bude plavo-belo-crvena sa drzavnim granicima uokvirenim maslinovom granom na belom polju. Pored tog predlo ga, Ured je izradio jos cetiri slicna, samo je raspored tri osnovne boje drugacije odredjen. Srpska strana je, kako navodi "Dnevni avaz", predlozila da buduca bosanska zastava bude sastavljena iz dva dela - sadasnjih zastava Republike Srpske i Federacije BiH koje bi bile "pridruzene jedna drugoj".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /