Ponedeljak, 17. novembar 1997.

PRIVATNICI NEZADOVOLJNI MONOPOLSKIM STATUSOM DRZAVNIH DISTRIBUTERA

Tuzicemo i drzavu, kad vec ona sama krsi svoje propise

Ako bi se uvoz goriva liberalizovao, to bi automatski dovelo do snizenja cena benzina, smatraju privatni vlasnici pumpi, i optuzuju drzavu da je visim cenama benzina ponovo proizvela sivo trziste ben zina u kanistrima

Jugoslovenski distributeri benzina optuzili su prosle nedelje vladu da krsi antimonopolske propise koje je sama donela i najavili tuzbu. "Jugopetrol, Beopetrol i Jugopetrol Kotor su iskljucivi uvozni ci naftnih derivata i u ovom trenutku oni neredovno snabdevaju privatne pumpe. Neiskoriscene kvote za uvoz treba im zato oduzeti" izjavio je Srecko Pavlovic na sastanku u Privrednoj komori Jugoslavij e u prosli petak.

Privatni vlasnici benzinskih pumpi optuzili su NIS da diktira kolicinu, cene i uslove pod kojima privatnici mogu da nabavljaju gorivo, sto je protivzakonito i neustavno, receno je na tom skupu.

Vecina od 450 privatnih benzinskih pumpi otvorena je u vreme troipogodisnjeg trgovinskog embarga protiv Jugoslavije. Privatnici su ponovili zalbe da im je za vreme sankcija dozvoljavano da uvoze benz in, ali da su sada diskriminisani i prisiljeni da napuste svoj biznis.

Oni takodje kazu da sporazum koji bi sada trebalo da potpisu sa ovlascenim distributerima predstavlja farsu. "Oni samo sankcionisu svoj monopol" izjavio je Pavlovic. "Ti ugovori su u stvari stavljanj e ultimatuma pred nas".

Sastanku u komori ponovo nisu prisustvovali predstavnici drzavnih firmi zbog cijeg izostanka je sastanak na istu temu vec tri puta odlagan.

"Oni smatraju da je njihova monopolska pozicija sigurna i da je podrzana njihovim politickim statusom" izjavio je Nebojsa Atanackovic jedan od privatnih vlasnika pumpi.

Radomir Ristic vlasnik kompanije Ristic transport iz Ivanjice izjavio je da u privatni sektor nije stiglo nista od 780.000 tona koliko je uvezeno tokom ove godine. Vlasnici privatnih pumpi takodje sm atraju da se cena benzina mora korigovati nanize. "Ponovo smo na ulici dobili divlje prodavce benzina koji prodaju gorivo u kanistrima i plasticnim bocama. Sto je veci porez vise je onih koji zele da izbegnu njegovo placanje pa je normalno sto se i u prodaji benzina ponovo pojavilo sivo trziste", receno je na tom sastanku.

Umesto podizanja cena, bilo bi bolje da je uvoz goriva liberalizovan, jer bi to cene spustilo na nizi nivo. Umesto ravnomerne distribucije bilo bi bolje da se zalozimo za totalno uklanjanje barijera za uvoz benzina" rekao je Vojislav Paunovic.

T. J.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /