Ponedeljak, 17. novembar 1997.

GODISNJICA GRADJANSKOG PROTESTA U SRBIJI

Izneverene velike nade

Pre tacno godinu dana vladajuci rezim je doziveo prvi politicki poraz u Srbiji - u cetrdesetak gradova, ukljucujuci i prestonicu, gradjani su na lokalnim izborima dali glas opoziciji. Medjutim, put d o priznavanja rezultata nakon izborne kradje vodio je preko tromesecnog gradjanskog protesta, Gonsalesovog izvestaja i "leks specijalisa" Slobodana Milosevica.

Bilo je dana kada se na beogradskim i ulicama drugih gradova sirom Srbije u protestnoj koloni okupljalo po sto, dvesta hiljada ljudi. Prezrena i od sveta odbacena Srbija pokazala je lice koje je izaz ivalo u toj istoj medjunarodnoj zajednici cak i odusevljene komentare, ili kako su to porucivali studenti u poznatoj paroli koju su nosili, Beograd je tih dana bio svet.

Pokusavajuci da slomi pobunu rezim je izveo u gradove dotad nevidjeni broj policajaca. Probao je prvo sa manjim intervencijama, pa kontramitingom, i na kraju zestokim prebijanjem gradjana kod Brankov og mosta. Ipak, po starom srpskom receptu, za eroziju rezultata lokalnih izbora pobrinuli su se u samoj opoziciji. Tako da je rezim uspeo da se ponovo ucvrsti u Beogradu, dok je sudbina lokalne opozi cione vlasti u drugim gradovima danas neizvesna.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /