Ponedeljak, 17. novembar 1997.

Kaznjavanje gradjana

Bojana Jager

Sta se to promenilo u Beogradu, sem bivseg grdonacelnika Zorana Djindjica, pa berlinski autobusi mogu konacno da udju u zemlju i malcice poprave katastrofalno los gradski prevoz. To su oni isti autob usi zbog koji he ovdasnja vlast, u vreme kada se ljunjala pozicija istog Djindjica, uvredila nemackog ambasadora koji se vratio s granice ne mogavsi da uruci poklon od srca gradjanima glavnog grada, samo zato sto se nista pozitivno nij smelo vezati za ime politicki vec odstreljenog bivseg gradonacelnika. Rec je, takodje, o onim istim autobusima za koje se tvrdilo da su rashovodavni krsevi i cist a opasnost po bezbednost Beogradjana, koji se inace bezbedno voze u vozilima gradskog saobracaja, stisnuti poput stoke u furgonima teretnog voza.

Stajali su endeljama na ranici, a sada je Savezan uprava carina iznenada odlucila da su u dobrom stanju, da za njih ne treba da se plati carina, i stavise, pomogla je da se rese sve carinske i tehnic ke formalnosti. Kao sto je RTS slavodobitno javio da je za samo dva sata ucinjeno je ono sto nije moglo mesecima. Autubusi ce tako, kao predizborni poklon SPS i SPO, mozda ih na kraju prisvoje i radi kali, sticu u Beograd i pokazati kako ova vlast vise brine o narodu i kako je spoljni svet voli, te joj daje i ovakve poklone. Ko sisa Djindjica, on je istorija.

Cela prica jos jedanput pokazuje da su gradjani igracke u rukama rezima i pioni u njegovim politickim igrama. Njima dobrobit mogu da donesu samo SPS i partiej koje su s njom u bliskim ili dborim odno sima. Ostalima, institucije ove drzave direktno ne dozvoljavaju da se istaknu. Ovde su strajkovi u GSP "politicki". Grejanje, snabdevenost, funkcionisanje komunalnih sluzbi, popunjenoscu gradskih bud zeta, njihova milost ili nemilost u odnosu na republicku kasu i bankarske jasle, dirktno zavise od toga ko je na vlasti - pogotovu da li je to pozitivna ili negativna opozicija. Kad god stanu pred gl asacke kutije, gradjani to treba da imaju u vdu, inace ce biti kaznjeni dok se ne opamete. Kada u decembru Beogradjani sednu u jedan od berlinskih autobusa da se odvezu do svog birackog mesta, mozda ce se setiti ko je bio dovoljno mocan da iz zadrzi na granici, odnosno od cije volje, a rec je o istoj sivoj sili, zavisilo je da stignu na beogradske ulice.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /