Ponedeljak, 17. novembar 1997.

ANALIZA EVROPSKOG INSTITUTA ZA MEDIJE PREDLOGA ZAKONA O JAVNOM INFORMISANJU

Odrediti rok za objavljivanje odgovora (8)

Clan 33

"Odgovorni urednik nije duzan da objavi odgovor: 1) ako se njime ne dopunjuju cinjenice i podaci u pogledu istinitosti i potpunosti objavljene informacije; 2) ako odgovor nije napisalo ovlasceno lice , odnosno ako pojedinac, kao podnosilac odgovora, nije potpisao odgovor i naveo broj licne karte i prebivaliste; 3) ako je odgovor duzi od objavljene informacije, a podnosilac odbije zahtev javnog gl asila da odgovor skrati; 4) ako pravosnaznim sudskim resenjem po tuzbi za objavljivanje odgovora glavni urednik nije obavezan da objavi odgovor."

Clan 34

"Ako odgovorni urednik javnog glasila odbija da objavi odgovor, odnosno razloge za neobjavljivanje prispelog odgovora, podnosilac odgovora moze tuzbom pred nadleznim sudom na cijem je podrucju sedist e, odnosno prebivaliste podnosioca odgovora zahtevati objavljivanje odgovora. Ako usvoji tuzbeni zahtev, sud ce resenjem naloziti odgovornom uredniku javnog glasila da odgovor objavi na nacin uredjen u clanu 32 ovog zakona u prvom, a najkasnije u drugom broju novine, odnosno casopisa, odnosno u prvoj, a najkasnije u drugoj istovetnoj emisiji radio i televizijskog programa po prijemu pravosnaznog resenja. Postupak po tuzbi za objavljivanje odgovora je hitan".

Formulacija da je "postupak po tuzbi za objavljivanje odgovora je hitan" nije dovoljno precizna. Bolje bi bilo odrediti rok (10 dana po prijemu odgovora).

Clan 35

"Odgovorni urednik javnog glasila duzan je da bez naknade objavi ispravku objavljene netacne informacije kojim se povredjuje necije pravo ili interes. Ispravka se objavljuje bez imena i dopuna, i to na istoj strani novine, odnosno casopisa, odnosno u istovetnoj radio i televizijskoj emisiji u kojoj je bila objavljena informacija iz stava 1 ovog clana na koju se ispravka odnosi, i to u prvom, a n ajkasnije u drugom narednom broju casopisa, novina, odnosno u prvoj, a najkasnije u drugoj istovetnoj emisiji radio i televizijskog programa po prijemu ispravke. Nije dozvoljeno da se istovremeno sa ispravkom objavljuje komentar ispravke objavljene informacije".

Na ovaj clan odnose se iste primedbe kao i pravo na odgovor (clan 32).

Clan 36

"Odgovorni urednik nije duzan da objavi ispravku: 1) ako se ispravka ne odnosi na informaciju zbog kojih se zahteva objavljivanje informacije; 2) ako se sipravkom pobijaju navodi iz objavljene inform acije cija je istinitost utvrdjena pravosnaznim aktom nadleznog organa; 3) ako ispravku nije potpisalo ovlasceno lice, odnosno ako pojedinac kao podnosilac ispravke, nije potpisao ispravku i naveo br oj licne karte i prebivaliste; 4) ako je ispravka nesrazmerno duza od informacije na koju se odnosi, a podnosilac odbije zahtev javnog glasila da ispravku skrati."

Na ovaj clan odnose se iste primedbe kao i na pravo na odgovor (clan 33).

Clan 37

"Ako odgovorni urednik javnog glasila odbije da objavi ispravku objavljene netacne informacije kojom se povredjuje necije pravo ili interes, ili je ne objavi na nacin i u roku predvidjenom ovim zakon om, ili ako se istovremeno objavi komentar ispravke, podnosilac ispravke moze tuzbom nadleznom sudu na cijem je podrucju sediste, odnosno prebivaliste podnosioca ispravke, zahtevati objavljivanje isp ravke. Ako usvoji tuzbeni zahtev iz stava 1 ovog clana, sud ce resenjem naloziti odgovornom uredniku javnog glasila da ispravku objavi na nacin utvrdjen u clanu 35 ovog zakona, u prvom, a najkasnije u drugom broju novine, odnosno casopisa, odnosno u prvoj, a najkasnije u drugoj istovetnoj emisiji radio i televizijskog programa po prijemu pravosnaznog resenja. Postupak po tuzbi za objavljivanje j e hitan."

Na ovaj clan odnose se iste primedbe kao i na pravo na odgovor (clan 34)

Clan 38

"Javno glasilo je duzno da cuva tekstove, odnosno snimke informacija, najmanje 15 dana posle objavljivanja, odnosno emitovanja i da ih daje na uvid licima koja, po odredbama ovog zakona, imaju pravo na ispravku. Ako lice koje po odredbama ovog zakona ima pravo na ispravku obavesti u roku iz stava 1 ovog clana da ce zahtevati ispravku, javno glasilo je duzno da cuva tekstove, odnosno snimke infor macija za koje se trazi ispravka 30 dana od dana objavljivanja informacije, odnosno dok se ne okonca postupak za objavljivanje ispravke."

Rokovi, od 15 i 30 dana, nisu dovoljni da se efikasno zastiti pravo na odgovor. Potrebno je da se objavljivanje informacije ili clanak cuvaju barem tri meseca. Ukoliko se u tom roku dobije zahtev da se postuje pravo na odgovor, da se objavi ispravka ili dopuna, snimak ili clanak ce biti sacuvan sve dok se postupak ne okonca.

7. Sprecavanje rasturanja stampe i sirenja informacija drugim javnim glasilima i drugim sredstvima javnog informisanja

Za analiziranje ovog poglavlja potrebno je mnogo vise podataka a posebno poznavanje sudske procedure i rezultata sudjenja u Srbiji. Medjutim, obaveza da se od sudova trazi zabrana, i, u krajnjim sluc ajevima, kako je to definisano u clanu 39, su osnovni principi koje moraju postovati vlasti koj u toj proceduri ucestvuju.

Nastavice se

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /