Ponedeljak, 17. novembar 1997.

Godinu dana od protesta gradjana za priznavaNje rezultata lokalnih izbora na kojima je pobedila opoziciona koalicija "Zajedno"

Setnja do vlasti i nazad

Krivci za izbornu kradju i batinanje demonstranata nisu imenovani. Ubica Predraga Starcevica nije pronadjen. Drzavni mediji i dalje zatvoreni za opoziciju. Promenjen izborni zakon, ali nagore. Formir ane nove organizacije

Izabela Kisic

Koalicija "Zajedno" odavno je prestala da postoji kao izborni savez. Ne zna se kako ce biti raspodeljeni savezni mandati. U Beogradu, Vrscu i Srbobranu koalicija je srusena ove jeseni, a njena sudbin a u drugim gradovima je neizvesna.

Krivci za izbornu kradju i batinanje demonstranata tokom tromesecnih demonstracija nikada nisu imenovani. Ubica Predraga Starcevica nije pronadjen. Covek koji je iz kolone socijalista na dan kontrami tinga pucao u glavu Ivici Lazovicu, clanu SPO, dobio je minimalnu kaznu.

Batinase u civilu koji su kao sa neba uskakali medju gradjane obarali ih na zemlju i udarali bejzbol palicama, policija nikada nije otkrila. Desetine demonstranata pretukla je policija dok su se igra li na pesackim prelazima ili setali ulicama.

Drzavni mediji su i dalje potpuno zatvoreni za opozciju, a izborni zakon je promenjen, ali nagore. Ovo je ukratko bilans onogo sto se (nije) desilo od 17. novembra 1996. godine, kada je Milosevic prv i put, bar formalno, izgubio delic vlasti, do danas.

Opozicija je u odbornicke klupe medjutim uspela da udje tek posle tromesecnih demonstracija. U noci izmedju 17. i 18. novembra prosle godine, Vuk Draskovic je na beogradskom Trgu Republike otvorio sa mpanjac za pobedu opozicije cetrdesetak najvecih gradova u Srbiji u kojima zivi 60 procenata stanovnistva. S njim su bili i Vesna Pesic i Zoran Djindjic. Vec ujutro, medjutim, izborne komisije su poc ele da ponistavaju pobedu koalicije "Zajedno" na osnovu prigovora koji stizu iz Socijalisticke partije Srbije.

Zbog nepriznavanja izbornih rezultata od 17. novembra, u gradovima u kojima je pobedila opozicija gradjani krecu u protestne setnje koje po svojoj formi pocinju da lice na karnevale. Studenti organiz uju svoje demonstracije i proglasavaju strajk na beogradskom, niskom, novosadskom univerzitetu. Beogradski akademci kao jedini zahtev najpre postavljaju priznanje izbornih rezultata od 17. novembra. Nesto kasnije isticu zahteve za ostavkama rektora Beogradskog univerziteta Dragutina Velickovica jer ih je nazvao sacicom srednjoskolaca i clanova stranaka, kao i prorektora jer se nije izjasnio o pr otestu.

Protestovalo se u vise od 60 gradova u Srbiji. Bilo je dana kada je ulicama Beograda "setalo" 100 do 200 hiljada demonstranata. Vrhunac je dostignut za Novu godinu i Bozic kada je izaslo pola miliona "setaca". Demonstracije su proslavile pistaljku kao glavno "oruzje".

Najzesci samar rezimu, prema ocenama analiticara, za vreme gradjanskog protesta, udarile su sudije koje su se pobunile protiv izborne kradje. Formirano je nezavisno udruzenje pravnika, a pet sudija V rhovnog suda u otvorenom pismu optuzuje kolege iz izbornih komisja i clanove sudskih veca za ocenu zakonitosti odluka Izborne komisje da su doveli u pitanje cast i dostojanstvo profesije. Sudije su n a taj nacin po prvi put od 1945. godine digle glas protiv zloupotrebe njihove struke.

Studente u protestu podrzalo je oko tri hiljade profesora i saradnika Univerziteta, pedesetak clanova SANU, clanovi PEN kluba, glumci, knjizevnici… Formiran je i savez Slobodnih gradova i opstina. Fo rmalnu podrsku protestu na neki nacin je dala i Crkva kada je Sveti Sinod, saopstio pocetkom decembra da ce u slucaju upotrebe sile stati na stranu gradjana.

Izborna kriza okoncana je specijalnim zakonom - leks specijalisom - kojim se potvrdjuju rezultati lokalnih izbora na osnovu nalaza OEBS-a. Vlast nikada, medjutim, nije stvari nazvala pravim imenom i saopstila da je bilo izborne kradje. Za nju su to bili izborni sporovi.

Demonstracije predvodjene koalcijom "Zajedno" u Beogradu su zavrsene 16. februara, posle 88 dana protesta. Nekoliko dana kasnije 21. februara proslavljen je ulazak u Skupstinu grada Beograda. Djindji c je izabran za gradonacelnika, formirana je gradska vlada i nova uprava Studija B. Za oslobodjenje drzavnih medija, vlastima je dat rok do 9. marta.

Sudenti su ostali na ulici duze. U klupe su se vratili posle 118. dana protesta kada su ispunjena i njihova druga dva zahteva, odnosno dok rektor i student prorektor nisu podneli ostavke. Rektorovu o stavku je, inace pored studenata zahtevalo jos 3.400 nastavnika Univerziteta, 28 od 30 fakulteta i svih osam instituta.

Lideri "Zajedno" 5. marta objavljuju predlog da se organizuje okrugli sto o izbornim uslovima. Vlastima je dat novi rok do 20. marta.

Sukobi u koaliciji pocinju od onog trenutka kada koalicija preuzima gradsku vlast u Beogradu. Konstitutivna sednica pocinje oko pola sata kasnije od predvidjenog roka jer DS ne zeli da pristane na "u cene SPO oko podele funkcija". Na kraju ipak popusta.

Pocetkom aprila, pocinju sve ozbiljniji sukobi. Kragujevacki odbor SPO podnosi predlog kandidature Vuka Draskovica za predsednika Srbije, iako je to bio deo potpisanog koalicionog dogovora, i Djindji cev komentar je bio da je prerano govoriti o predsednickim kandidatima dok se ne dobiju fer izborni uslovi. Draskovic na to porucuje Djindjicu da gleda svoja posla i da mu je bolje da cuti jer je tad a najpametniji.

Djindjic i Draskovic su poslednji put, bar koliko je poznato u javnosti, razgovarali na predsednickom savetu koalicije u aprilu. Tada je postignut i (pismeni) dogovor da se svi sukobi resavaju na pre dsednickom savetu, da ce koalicija za demokratske izborne uslove i pobedu na izborima zatraziti podrsku svih demokratskih snaga. Od toga nista nije postovano.

Vesna Pesic jos na prolece pocinje razgovore sa Kostunicom o dokumentu o minimumu izbornih uslova koji je kasnije potpisalo ukupno 16 stranaka. Medju tim strankama nema SPO. Krajem juna Vesna Pesic i Djindjic se sastaju, to proglasavaju krnjim savetom koalicije "Zajedno" i objavljuju da vise Draskovica nece zvati na razgovore.

Smenjivanje upravnog odbora Studija B, na istoj sednici, ponovo je "izbacilo" gradjane na ulicu. Ovoga puta se zvizdalo Vuku Draskovicu, do tada kralju ulicnih demonstracija.

Podsecajuci na 17. novembar 1996. godine "Nasa Borba" je zatrazila izjavu od Vuka Draskovica, ali nam je u SPO receno da je zauzet predsednickom kampanjom po Srbiji.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /