Ponedeljak, 17. novembar 1997.

ZORAN DJINDJIC, PREDSEDNIK DS

Nije trebalo prekinuti demonstracije

- Od 17. novembra nema vise spora da u Srbiji postoji kriticna masa za reforme. Nezavisno od svega sto se posle desavalo to se vise ne moze vratiti na pocetak. Svi kasniji lomovi ne mogu nivelisati p ojavljivanje gradske, kulturne izvorne Srbije. Nema vise kompromisa sa nedemokratskim varijantama u Srbiji, izajvio je Zoran Djindjic, predsednik Demokratske stranke za "Nasu Borbu".

Glavni problem od tada po njegovom misljenju je institucionalizovanje te demokratske energije. "Ona postoji izvan institucija ali ulaskom u institucije se gubi jer su one do te mere dekadentne, korum pirane i okostale iznutra. Moramo vrsiti pritisak na institucije da se one reformisu pre nego sto mi udjemo u njih. I to je za mene bio razlog da bojkotujemo izbore. Institucije ce se promeniti samo zahtevom za demokratske izbore", kaze lider DS.

Djindjic danas smatra da je greska sto su demonstracije prekinute posle leks specijalisa. "Mislim da sam ja kao i drugi odgovoran za to sto nismo pred kraj demonstracija definisali dva, tri sistemska zakona - kaznjavanje onih koji su ucestvovali u kradjama i tukli narod i nove izborne uslove, cije bi ispunjenje bilo uslov za zavrsetak demonstracija. Da smo to uradili teze bi bilo manipulisati iz borima", zakljucuje Djindjic.

I. K.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /