Ponedeljak, 17. novembar 1997.

VESNA PESIC, PREDSEDNICA GSS

Ostala zelja za promenama

Protest zbog izborne kradje je prvi put pokazao jasan demokratski identitet gradjana. Trazilo se postovanje njihove izborne volje, u tom kontekstu postene i slobodni izbori. Protest je imao i jedan v isi demokratski sadrzaj - zahtev za vlascu koja deluje transparentno i koja je kontrolisana, cime je imao jasan liberalno-demokratski potencijal, kaze Vesna Pesic, predsednica Gradjanskog saveza Srbi je.

Objasnjavajuci raspad koalicije "Zajedno" Pesic kaze da stranke koje su predvodile protest nisu uspele da artikulisu njegov potencijal pre svega pripemajuci se za naredne, odnosno ovogodisnje izbore. Ipak, kako kaze, uprkos svemu sto se nakon protesta desilo zelja gradjana za promenama nije nestala i procenjuje da najveci broj ljudi koji su zimus protestovali danas apstinira cekajuci neko novo v reme.

Osim tog dela energije usmerene prema bojkotu, objasnjava dalje predsednica GSS, jedan deo energije se "u sveopstoj konfuziji prebacio" kod Srpske radikalne stranke jer se misli da njen lider moze da pobedi na predstojecim predsednickim izborima. Deo glasova "setaca" otisao je kod Draskovica jer je on "u svojoj kampanji monopolisao polozaj demokratske opozicije".

Neko vreme izgledalo je da ce se lokalna vlast u onim mestima gde je pobedila koalicija "Zajedno" odrzati bez obzira na nemogucnost pre svega Draskovica i Djindjica da konstruktivno odrze na vrhu ovu koaliciju , kaze Pesic.

Medjutim, kako kaze predsednica GSS, "ima sve vise znakova da jedna vrsta destruktivnog delovanja iz centra moze dovesti i do definitivnog eliminisanja izborne volje gradjana i na lokalnom nivou. Tak vih primera ima vec dosta, a najpoznatiji je Beograd".

N. T.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /