Ponedeljak, 17. novembar 1997.

SLOBODAN MILOSEVIC JUCE DOPUTOVAO IZ KINE

"Prvi korak veoma uspesne saradnje"

Osim potpisivanja Deklaracije o prijateljstvu i saradnji dve zemlje, predsednik SRJ istakao i uspostavljanje licnih odnosa sa sefom kineske drzave

Vratio se predsednik: Slobodan Milosevic
vrsi smotru garde na surcinskom aerodromu
FOTO: N. Stojanovic

Beograd. - Predsednik Savezne Republike Jugoslavije Slobodan Milosevic vratio se juce iz, prema sopstvenoj oceni, veoma uspesne posete Kini.

Osim potpisivanja Deklaracije o prijateljstvu i saradnji dve zemlje, Milosevic je po povratku u Beograd istakao "uspostavljanje licnih odnosa sa Djiang Ceminom, predsednikom ne samo najmnogoljudnije, nego po mnogim pokazateljima i najuspesnije zemlje na svetu".

Predsednika Milosevica, njegove saradnike i delegaciju privrednika na surcinskom aerodromu sacekali su najvisi savezni i republicki rukovodioci, predstavnici kineske ambasade u SRJ, kao i Mira Markov ic, predsednikova supruga.

Da je put u Kinu bio izrazito uspesan, sa predsednikom Milosevicem slozili su se i clanovi delegacije privrednika. To su argumentovali navodjenjem brojnih ugovorenih poslova: zajednicka proizvodnja v ocne rakije, omogucavanje komunikacije mobilnim telefonima kineskih i jugoslovenskih pretplatnika i transfer vojnih tehnologija.

Predsednik Savezne Republike Jugoslavije Slobodan Milosevic vratio se juce iz, kako je sam ocenio, "veoma uspesne posete Kini" gde je potpisao Deklaraciju o prijateljstvu i saradnju dve zemlje i "usp ostavio licni odnos sa Djiang Ceminom", predsednikom "ne samo najmnogoljudnije, nego i po mnogim pokazateljima najuspesnije zemlje na svetu".

Isticuci da ce saradnja dve zemlje "nesumnjivo izraziti potrebu integrisanja, saradnje i prosperiteta za sve koji u tom procesu ucestvuju", Milosevic je u kratkoj izjavi novinarima na surcinskom aero dromu precizirao da potpisana Deklaracija o prijateljstvu i saradnji SRJ i Kine "obuhvata prakticno sve oblasti ekonomskog, naucnog, kulturnog i svakog drugog oblika aktivnosti".

Prema njegovim recima, veliku garanciju i podrsku ostvarenju programa i dogovorene saradnje trebalo bi da pruzi "uspostavljanje licnih odnosa" sa kineskim predsednikom. Milosevic je dodao i da "sve s to se dogodilo u konkretnom smislu prilikom posete mozemo da tretiramo samo kao prvi korak veoma uspesne saradnje koja nam predstoji u obostranom interesu".

Dobrodoslicu saveznom predsedniku na surcinskom aerodromu prva je pozelela Mira Markovic, njegova supruga, a potom i najvisi drzavni i vojni funkcioneri: Radoje Kontic, savezni premijer, Milomir Mini c, predsednik Veca gradjana Savezne skupstine, Dragan Tomic, v.d. predsednika Srbije, Mirko Marjanovic, republicki premijer, Milan Milutinovic, ministar inostranih poslova, Zoran Sokolovic, savezni m inistar unutrasnjih poslova, Vlajko Stojiljkovic, njegov republicki kolega, Pavle Bulatovic, ministar odbrane, Dragoljub Ojdanic, general potpukovnik i Vlastimir Djordjevic, general.

Prisutni su bili i predstavnici kineske ambasade u SRJ, a tesko je bilo ne zapaziti da se predsednik Milosevic posebno dugo rukovao sa Milanom Milutinovicem, kandidatom za predsednika Srbije na preds tojecim izborima.

Novinarima je narocito bio zanimljiv dolazak predsednikove supruge, koja je, stigavsi poslednja na aerodromsku pistu, zauzela mesto pored stepenica za silazak iz aviona, ne obracajuci pri tom paznju na "odbor za docek" predsednika Milosevica. Neobicno interesantan bio je i prizor "prizemljenja" delegacije privrednika, koji su, dok je Milosevic vrsio smotru pocasne garde, ruku prepunih kesa i pak eta, napustali avion DC 10 na drugi udaljeniji izlaz.

Niko od izvestaca nije, medjutim, video Jovicu Stanisica, sefa drzavne bezbednosti, koji je bio u predsednikovoj pratnji na putu u Kinu. Za razliku od "po prirodi posla nevidljivog" Stanisica, predse dnika su uredno u stopu pratili ostali saradnici - saputnici (Srdja Bozovic, Nikola Sainovic, Borka Vucic, Hadzi Dragan Antic, Momcilo Perisic...).

Nakon kratkog obracanja novinarima, dobro raspolozeni predsednik Milosevic sa pratnjom uputio se u aerodromski salon za vazne goste, pri cemu su novinari udaljeni sa tog sprata.

V. Didanovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /