Ponedeljak, 17. novembar 1997.

DR FEDOR ZDANSKI, DEKAN TEHNOLOSKO-METALURSKOG FAKULTETA U BEOGRADU

Mladi ce promeniti opoziciju

Postupio bih na isti nacin kad bi se to ponovo dogodilo. Ne bih se ni trenutka mislio, iz jednostavnog razloga sto ne smatram da - ako se bavim obrazovanjem - studente ne treba da ucim i necemu sto s e zove etika. Sve sto smo mi profesori i studenti zajedno uradili, uradili smo dobro, kaze za "Nasu Borbu" dr Fedor Zdanski, dekan Tehnolosko-metalurskog fakulteta u Beogradu, evocirajuci uspomene na sve ono sto se dogadjalo posle 17. novembra prosle godine. Dr Zdanski i njegov fakultet prvi su javno dali podrsku studentima koji su protestovali protiv izborne kradje.

"Moram da kazem da imam ogromno postovanje prema studentima koji su uspeli da odrze svoju nezavisnost za vreme Studentskog protesta, jer sam svestan da su svi radili na tome da tu energiju pridobiju za sebe. Na zalost, ono sto je na neki nacin i prirodno, kad je ta tenzija pala dogodilo se da je Studentski protest poceo da gubi na svojoj cvrstini i donekle ulazi u neke druge vode", objasnjava de kan Tehnolosko-metalurskog fakulteta.

Profesor Zdanski se ne oseca izneverenim zbog raspada koalicije "Zajedno" jer, kako kaze, od njih nista nije ni ocekivao. "Jako zameram politicarima koji stalno pokusavaju da angazuju studente i univ erzitet za svoje dnevno-politicke akcije. Jasno je da bi koalicija "pukla" za deset dana da se studenti nisu pojavili kao snazna grupacija, koja je delovala nezavisno od toga. Mislim da su se dzambas i koji prodaju konje na sabackom vasaru bolje ponasali od lidera Koalicije, kojima je bilo vazno da dokazu ko je prvi demokrata i ko je vodja opozicije", navodi dr Zdanski uz ocenu da iste opozicione vodje sada koriste boljsevicke metode. Profesor ocekuje da ce mladi ljudi, koji su bili dusa Studentskog protesta i koji su se opredelili za politicki rad, promeniti opozicionu scenu Srbije.

O. N.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /