Ponedeljak, 17. novembar 1997.

OTVORENO PISMO UREDNISTVA CASOPISA "REC" MINISTRU KULTURE NADI POPOVIC-PERISIC

"Reci" zapretila tisina

Jednom od najboljih jugoslovenskih casopisa za knjizevnost, casopisu "Rec", preti - gasenje. Naime, kako smo saznali od Dejana Ilica, jednog od urednika "Reci", usled nedostatka finansijskih sredstav a moze se dogoditi da nekoliko narednih brojeva ne izadje. Zahvaljujuci razumevanju saradnika koji su se odrekli honorara, novembarski broj (najverovatnije) ce se pojaviti pred javnoscu (sa nekoliko dana zakasnjenja). Radi se na prikupljanju i sredstava za decembarski broj, ali je izlazenje casopisa u narednoj godini, pa i njegov opstanak potpuno doveden u pitanje.

Naime, kako smo obavesteni, izdavac "Reci" Radio B92 vise nije u mogucnosti da izdvaja sredstva za njegovo stampanje, a pomoc koju casopis dobija od Fonda za otvoreno drustvo i od organizacije Fund f or East and Central Europian Book dovoljni su tek za nekoliko brojeva. Institucija koja bi po prirodi stvari trebalo da bude najvise zainteresovana za redovno objavljivanje (pa i kvalitet) periodike, Ministarstvo kulture, nije pokazalo bilo kakav interes. Za cetiri godine postojanja, kako kaze Ilic, redakcija "Reci" vise puta se obratila za pomoc ali odgovora nije bilo. Niko se cak nije udosto jio da odgovori na poziv na razgovor.

Ovoga puta, pred opasnoscu da se "Rec" ugasi, redakcija casopisa u petak je uputila otvoreno pismo ministru za kulturu Nadi Popovic-Perisic, koje je svojim potpisima podrzao veliki broj saradnika i l icnosti iz kulturnog zivota. Prenosimo pismo u celini:

"Casopis "Rec" usao je u cetvrtu godinu izlazenja i za to vreme objavljeno je 38 brojeva. Do sada nijedan broj nije kasnio. Po misljenju mnogih, "Rec" je jedan od najboljih, ako ne i najbolji casopis za knjizevnost u nasoj zemlji (a mozda i na prostoru bivse Jugoslavije). U sve to mogli ste se i sami uveriti, buduci da ste nas casopis od prvog broja redovno dobijali.

Desilo se da je zbog nedostatka novca dalje izlazenje "Reci" dovedeno u pitanje. Objavljivanje "Reci", inace, manjim delom pokriveno je finansijskom pomoci dveju fondacija - Fonda za otvoreno drustvo iz Beograda i Fund for East and Central European Book Project iz Amsterdama. Daleko veci deo sredstava obezbedjuje sam izdavac, Radio B92. S obzirom na to da Radio B92 trenutno nije u situaciji da o bezbedi dovoljno sredstava za buduce redovno izlazenje casopisa, prinudjeni smo da Vam se obratimo na ovaj nacin - zvanicnim dopisom, kao i otvorenim pismom u stampi.

Neprijatna je cinjenica da Ministarstvo kulture Republike Srbije za protekle cetiri godine nije ulozilo ni dinara u izlazenje casopisa "Rec". Na srecu, do sada nam ta pomoc nije bila preko potrebna, ali sada se nalazimo u situaciji u kojoj bi finansijska pomoc Vaseg ministarstva bila od presudnog znacaja za opstanak casopisa. Ako nije neumesno, mogli bismo da Vam predlozimo i nacin na koji biste mogli da nam pomognete: naime, bilo bi dovoljno da Vase ministarstvo izdvoji sredstva za otkup po jednog primerka casopisa za svaku biblioteku u Srbiji, ako ne i za srednjoskolske, institutske i fak ultetske biblioteke. Recimo, nijedna katedra na Filoloskom fakultetu Univerziteta u Beogradu ne prima nas casopis, iako su tekstovi koje objavljujemo relevatni za njihov rad.

Buduci da smo Vam se i do sada, kao urednici "Reci", uzalud obracali za pomoc, ovoga puta nasem pismu svojim potpisima pridruzuju se i brojni ugledni kulturni poslenici i saradnici naseg casopisa, u nadi da ce na taj nacin doprineti povoljnom resenju nase molbe.

S postovanjem,

Gojko Bozovic, Tihomir Brajovic, Predrag Brebanovic, Dejan Ilic, Sasa Jelenkovic, Ivan Radosavljevic, Milovan Marcetic, Jovica Acin, Branko Vucicevic, Aleksandar Milosavljevic, Tatjana Rosic, Srdjan Vucinic, Zoran Milutinovic, Goran Petrovic, Franja Petrinovic, Djordje Pisarev, Vladimir Kopicl, Petar Cvetkovic, Bozo Koprivica, Borislav Radovic, Novica Milic, Biserka Rajcic, Aleksandar Jerkov, Sv etlana Velmar-Jankovic, Adrijana Marcetic, Srdjan Vujica, Vasa Pavkovic, Mihajlo Pantic, Svetlana Basara, Mileta Prodanovic, Drinka Gojkovic, Aleksandra Mancic-Milic, Radoslav Petkovic, Milica Micic- Dimovska, Jasmina Lukic, Sasa Radojcic, Vojislav Karanovic, Ana Ristovic, Bojana Stojanovic-Pantovic, David Albahari, Nenad Milosevic, Radovan Mirkovic, Radmila Lazic, Rasa Todosijevic."

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /