Ponedeljak, 17. novembar 1997.

REVANS SUSRET "BARAZA" ZA SP: JUGOSLAVIJA-MADJARSKA 5:0 (3:0)

Pledoaje za sansu generacije

Beograd. - Stadion: Crvene zvezde. Gledalaca: oko 55.000. Sudija: Tokat (Turska) 7. Strelci: Milosevic u 17, Mijatovic u 44, 45 (iz penala), 71. i 89. minutu. Zuti kartoni: Drulovic (Jugoslavi ja), Keresturi, Urban, Kutor (Madjarska).

JUGOSLAVIJA: Kralj - (Lekovic -), Mirkovic 8, Djorovic 7, Djorovic 7, Jokanovic 7 (Drulovic 7), Djukic 7, Brnovic 7, Milosevic 7 (Petrovic 7), Savicevic 8, Mijatovic 10, Stojkovic 8, Mihajlovic 9.

MADJARSKA: Babos 6, Mracko 5, Sebok 5, Keresturi 6, Kutor 5, Halmai 5, Dombi 5, Urban 6, Kovac 5 (Hamori 5), Iles 5 (Horvat -), Slezak 5 (Lipcei 6).

Jugoslavija je od subote i zvanicno ucesnik 16. svetskog fudbalskog prvenstva, koje ce se odrzati od 10. juna do 12. jula iduce godine u Francuskoj. Plasman medju 32 najbolje svetske ekipe overili su posle drugog "baraza" protiv Madjarske - 5:0 (3:0).

Subotnji mec vise je licio na reviju nego na ozbiljan takmicarski susret, a za to su "plavi" najmanje krivi. Ova selekcija Madjarske po kvalitetu daleko je ispod nase a posle debakla u prvoj utakmici gosti su u Beograd dosli samo zato - sto su morali. Bez motiva i bilo kakve opipljive fudbalske snage licili su na grogiranog boksera koji jedva ceka zvuk gonga da prekrati muke i spase se daljeg po nizavanja.

U takvoj atmosferi odigran je mec uz prisustvo oko 55.000 gledalaca koji su dosli na "Marakanu" da pozdrave prvi veliki uspeh fudbalske reprezentacije. Uz to, videli su pet pogodaka i sijaset lepih a kcija, ali - da zaokruzimo sliku - i periode igre koja je vise prilicila treningu nego tako vaznim kvalifikacijama. Medjutim, tesko je biti toliko ozbiljan kad preko puta imate nejakog rivala i 7:1 i z Budimpeste.

Italija, Belgija i R. Irska na Mundijalu

U ostalim mecevima "baraza" Evropske zone postignuti su sledeci rezultati: Italija-Rusija 1:0 (Kaziragi, 1:1 u prvom mecu), Ukrajina-Hrvatska 1:1 (Sevcenko, Boksic 0:2 u prvom susretu, Ukrajincima u 8. minutu ponisten regularan gol), Belgija - R. Irska 2:1 (Oliviera i Nilis za Belgiju, Hauton za R. Irsku, 1:1 u prvoj utakmici). Za Svetsko prvenstvo plasirali su se Italija, Belgija i Hrvatska.

Da ipak to bude prijatno vece bio je dovoljan samo jedan igrac - Predrag Mijatovic. Jos jednom je potvrdio da je jedan od najboljih fudbalera Evrope (a i sire), mozda uz Ronalda i najbolji. Madjarima je ukupno dao sedam golova (u subotu cetiri) i sa 14 pogodaka ubedljivo je najefikasniji nas igrac u kvalifikacijama. Da je "hteo" mogao je preksinoc jos koji put da se upise u listu, ali je i ovo b ilo vise nego dovoljno. On ce, nema sumnje, biti nas najveci adut na "Mundijalu".

Tesko je "prepricati" utakmicu u kojoj se sve znalo pre nego sto je pocela. Zbog toga su neki detalji sa tribina cesce odvlacili paznju nego dogadjaji na terenu. Prvi takav dogodio se prilikom intoni ranja himni (zvizduci na Severu, povici "Srbija, Srbija" na Jugu) i na to su, nazalost, i fudbaleri navikli. Tokom susreta, dva navijacka klupska tabora zabavljali su se pogrdnim uzvicima na racun "g robara" i "cigana", zaboravljajuci zbog cega su dosli. Inace, u jednom trenutku su se "pomirili" - zvezdaski deo tribina pozdravio je Mijatoviceve majstorije sa "Pedja, majstore", da bi "partizanovci " uzvratili sa "Dejo, majstore".

Ipak, ona sportskija vecina pobedila je grupu nevaspitanih: "Ju-go-sla-vi-ja, Ju-go-sla-vi-ja" - orilo se pri kraju meca i po njegovom zavrsetku kada su jugoslovenski fudbaleri istrcali pocasni krug.

Za dokumentaciju recimo da je prvi pogodak postigao Milosevic, ostala cetiri Mijatovic (jedan iz penala posle faula nad njim), isti igrac je u 57. minutu pogodio stativu, "plavi" su imali jos nekolik o izrazitih prilika, dok su Madjari prvi sut prema Kralju uputili tek u 40. minutu.

B. Karaulic

Zasto vredjaju Milosevica?

Deo navijaca na severnoj tribini, gde se uglavnom nalaze "zvezdasi" ni ovog puta nije izneverio sebe. Kada su "plavi" u nastavku meca promenili stranu i napadali prema ovom delu tribina, Savo Milosev ic je opet bio njihova meta. Nikome nije jasno sta je ovaj odlican fudbaler i skromni mladic "skrivio". U 60. minutu nije mogao da izdrzi nekulturni pritisak i trazio je zamenu. Prilikom izlaska nije mogao da sakrije suze i u trenutku je "pukao" nepristojno se ponasajuci prema tom delu "nazovi" navijaca:

- Mnogo puta sam razmisljao zbog cega mi jedan deo navijaca sa severne tribine stalno zvizdi i vredja. Ne znam odgovor na to i nije mi jasno da neki ne shvataju da ja ipak igram za reprezentaciju Jug oslavije. To sto ja dozivljavam ovde, u svojoj zemlji, nema nigde na svetu. Znam da je rec o mladim ljudima koji su izmakli kontroli, ali nije mi svejedno - rezignirano je rekao Milosevic.

On je pomenuo i detalj da su njegovom kolegi Zeljku Petrovicu, uoci utakmice sa Madjarskom, pretili ubistvom! Anonimni posiljalac poruke na pejdzeru porucio mu je da ce ga ubiti zbog toga sto je, nav odno, igrao za hrvatsku reprezentaciju (ako je to vazno, Petrovic je igrao za zagrebacki Dinamo, Hrvatsku je napustio pre nego sto je poceo rat u SFRJ).

POSLE UBEDLJIVOG TRIJUMFA JUGOSLOVENA

Ozbiljni i sa neravnopravnim

Posle ubedljivog trijumfa jugoslovenske reprezentacije 50.000 navijaca otislo je kuci veselo. Da su bili u prilici da "nesto izjave" sigurno bi vise hvalili sopstveno umece navijanja, a aktere bi pom injali samo ako su igrali u "njihovom" klubu. Oni sto su zaduzeni da govore za javnost, kao strucnjaci, ucesnici, sportisti "svih fela" sipali su cestitke, pohvale, ali i po neku ruznu rec (setite s e himne, zvizduka, prepucavanja na tribinama). Politicari nisu zaboravili da govore "svojim jezikom" ("Jugoslavija je velesila", rekao je Mirko Marjanovic. "Ovom pobedom nasa zemlja se na velika vra ta vratila na veliku svetsku scenu" - misli Dragan Tomic).

Slobodan Santrac je istakao ono sto smo svi videli ("Jugoslovenski fudbal je objektivno jaci od madjarskog") i prokomentarisao:

- Jedini problem bio je kako motivisati igrace posle 7:1 u Budimpesti. Rival je imao drugi problem - kvalitet nasih igraca. Svi nasi reprezentativci odlicno se poznaju, brzo se uklapaju ako treba pro meniti taktiku i nacin igre.

Na pitanje zasto je zamenio Ivicu Kralja, selektor je odgovorio:

- Nas golman je imao bolove na zagrevanju. Izdrzao je 45 minuta i morao sam da uvedem Lekovica.

Na konferenciji za stampu posle utakmice selektor Madjarske Janos Cank je rekao:

- Cestitam Jugoslovenima i zelim vam mnogo uspeha u Francuskoj. Ocekujem da cete daleko stici i novim pobedama nas utesiti za dva poraza. Prvi mec za nas je bio stresan, kad sam okupio igrace na prip reme za susret u Beogradu delovali su kao izgubljeni. Prva tri dana samo su tumarali i jedva smo odradili obavezne treninge.

- Zavrsili smo posao koji nas je opterecivao godinu i po dana. Sada je red na Francusku, mislim da mozemo dogurati do polufinala - rekao je Sinisa Mihajlovic.

Vujadin Boskov "ide i dalje":

- Ostajem pri tvrdnji da je Jugoslavija jedan od kandidata za titulu svetskog prvaka. Bila je ovo lepa utakmica, pored kanonade Mijatovica, zao mi je sto i Dejan Savicevic nije dao gol. Trudio se, mn ogo je zeleo, ali nija ga htelo...

- Priredili smo spektakl, publika mora biti zadovoljna, jer je videla pravo izdanje reprezentacije. Sto se zreba u Marseju tice, nisam opterecen rivalima. Bice sto bude, ne mozemo da uticemo na dobru ili losu srecu. Igracemo sa reprezentacijama koje kocka odredi, a slabih gotovo i nema - ocenjuje Dejan Savicevic.

R. Popovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /