Ponedeljak, 17. novembar 1997.

UCESTALE ZALBE GRADJANA ZBOG SVAKODNEVNOG PROTIVZAKONITOG POSTAVLJANJA KIOSKA U BEOGRADU

Dozvola za 5.000 maraka?

"Povod moga obracanja je nekontrolisan broj kioska u nasem gradu. Nazalost, nijedne dnevne novine ovu temu nisu dovoljno razradile. Smatram da bi pisanjem (i slikom) o ovoj nemoralnoj i ruznoj pojavi , iza koje se kriju potkupljivost i nemoral gradskih i opstinskih vlasti, znatno doprineli zaustavljanju postavljanja novih "privremenih objekata" i formiranju javnog mnjenja, o koje potkupljivi insp ektori (5.000 DEM po dozvoli), ne bi mogli da se oglusuju...", pise u pismu jednog od mnogih sugradjana dostavljenog povodom sve ucestalije pojave u Beogradu, koja je vec, prema misljenju kompetentni h, izazvala "urbanu katastrofu".

Koliko je talas postavljanja vise od 20.000 kioska bez reda i poretka (iako nije predvidjeno nijednim urbanistickim planom), koji je poslednjih godina zapljusnuo glavni grad, osim estetskog narusavan ja, poceo ozbiljno da ometa gradjane, ne samo u svakodnevnom kretanju gradskim ulicama, vec i u mirnom obitavanju izmedju svoja cetiri zida, najbolje govore sve cesci i glasniji vapaji onih "obicnih" sugradjana, koji u mnoge redakcije, pa i "Nase Borbe" svakodnevno stizu kroz telefonsku zicu ili upakovani u plave koverte sa naznakom "hitno". Jedno od takvih je i poslednji dopis sluzbenika opstin e Vracar, koji je, u strahu da ne izgubi posao, zeleo da ostane anoniman. Za razliku od vecine, koji se uglavnom zale na postavljanje usluzno-trgovackog objekta na neadekvatnom mestu, u pomenutom dop isu se navodi i nacin na koji je to (uzurpacija javne povrsine i postavljanje uglavnom neuglednog objekta) izvodljivo: nakon podnosenja zahteva, inspektor dolazi na mesto odabrano po zelji (za)kupca, unapred obavestenog u opstini da "posao" kosta 5.000 u cvrstoj valuti nemackog porekla, koje se isplacuju "na ruke", uglavnom u cetiri oka. Po isplati, nadlezno opstinsko lice znano kao "komunalni i nspektor", donosi privremeno resenje kojim buduci "mali privrednik", kada pocne da postavlja objekat i da radi, moze da mahne svakom nezadovoljniku, uz primedbu da ima "opstinsko resenje".

Osim neplanskog postavljanja, propis se prema iskazu "sagovornika" ne postuje u sferi gradjevinskih propisa, jer, kako se svi mogu uveriti vise hiljada mesta u gradu, razni "Banjalucki, dobojski, sar ajevski (i beogradski)... cevapi", kiosk-parfimerije, kiosk-prodavnice stampe i raznorazne druge robe, cesto skoro potpuno zatvaraju prolaz trotoarom, ometaju ulazak i izlazak iz vozila javnog prevoz a, a oni u kojima se pece i vari, ubijaju zelju stanara obliznjih zgrada da otvaraju prozore, s obzirom na distancu objekta od zgrade i visinu dimnjaka koji cesto dosezu do ivice balkona. Jedan od ta kvih je, kako savesni opstinar navodi, i objekat u Mutapovoj 30a, bez prethodnog resenja postavljen i prikljucen na komunalnu infrastrukturu, koji je pre par dana poceo da "dimi" stanare obliznje zgr ade.

Sudeci prema onome sto smo saznali (indirektnom) proverom u centralnim gradskim opstinama, moze se zakljuciti da se svakodnevno nicanje privremenih objekata u Beogradu nece skoro zaustaviti! Naime, o sim opstina Vozdovac i Cukarica, u svim ostalim, do kraja ovog meseca, u planu su javni konkursi za dodelu novih lokacija za postavljanje privremenih objekata, po, za sada, nepoznatim uslovima?!

M. M.

Duhovni genocid nad Beogradom

- Kiosci kao urbanisticki detalji, nigde u svetu nisu ovako tretirani, kao sto su kod nas. U Beogradu ne postoji nijedan detaljni urbanisticki plan koji dozvoljava postavljanje kioska, jer smo ih sve oborili pred sudom, ali to vise niko i ne gleda... Po opstinama izdaju resenja kako im se hoce! Zadesila nas je nesreca, civilizacijski kolaps u koji nas uvlace svi politicari, sa jednom jedinom nam erom - da bi sto brze uzeli novac. To su nam napravili oni koji su, iz ko zna kojih sve sela, sa kartonskim koferima u rukama uvezanim likom, juce dosli u Beograd. Shvatite da je izvrsen duhovni geno cid nad Beogradom i Srbijom, prokomentarisao je za "Nasu Borbu" arhitekta Ilija Ika Gligorijevic.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /