Subota, 22. novembar 1997.

REPUBLICKA IZBORNA KOMISIJA UTVRDILA KONACNU LISTU ZA PREDSEDNICKE IZBORE 7. DECEMBRA

Sedam kandidata za predsednika Srbije

Od 32 prijave 16 odbijeno, devet kandidata odustalo, dok je komisija potvrdila kandidature Miodraga Vidojkovica, Predraga M. Vuletica, Vuka Draskovica, Milana Milutinovica, Dragoljuba Micunovica, Vuk a Obradovica i Vojislava Seselja

Beograd. -U izbornoj trci za predsednika Srbije 7. decembra ucestvovace sedam kandidata - Miodrag Vidojkovic, koga je predlozila Grupe gradjana, mr Predrag M. Vuletic (Liberalno-demokratska st ranka), Vuk Draskovic (Srpski pokret obnove), Milan Milutinovic (SPS-JUL-ND), dr Dragoljub Micunovic (Demokratski centar), dr Vuk Obradovic (Socijaldemokratija) i dr Vojislav Seselj (Srpska radikalna stranka). Ovo je na jucerasnjoj pres-konferenciji saopstio Nebojsa Rodic, sekretar Republicke izborne komisije.

Prema njegovim recima, do 16. novembra u ponoc kada je bio poslednji rok za prijavu predsednickih kandidata, podneta su ukupno 32 predloga. Stranke i druge politicke organizacije podnele su 19 predlo ga, a grupe gradjana 13 kandidatura. Rodic je dodao da su pojedini predsednicki kandidati svoja izborna dokumenta predavali licno ili preko najodgovornijih stranackih funkcionera, dok je neznatan bro j to ucinio i putem poste.

Nebojsa Rodic saopstio je zbog pravne manjkavosti i neotklanjanja tih neregularnosti odbijeno 16 predloga, dok je od prijavljivanja za izbornu trku odustalo devet kandidata.

Zakljucivanjem konacne liste predsednickih kandidata pocela je druga faza izbornih aktivnosti, istakao je Rodic i objasnio da upravo istice rok za zakljucivanje birackih spiskova, koji se odmah prosl edjuju izbornim organima.

Sekretar RIK prokomentarisao je da veliki broj predlozenih kandidata "govorio o velikoj zainteresovanosti da se pitanje izbora predsednika nase Republike obavi, s obzirom da izbori od 21. septembra n isu doveli do izbora predsednika".

Obracanje Nebojse Rodica, sekretara Republicke izborne komisije, novinarima nije potrajalo duze od desetak minuta. Na pitanje jednog od novinara da li mogu da se postavljaju pitanja, Zoran Djumic, po rtparol RIK je kratko odgovorio: "Ne".

Neki od izvestaca obratili su se i ostalim prisutnim clanovima RIK, medjutim, i oni su ispostovali Djumicevu zabranu i smesta napustili salu. Tako novinari, pored ostalog, nisu uspeli da saznaju imen a 13 odbijenih kandidata kao ni identitet najstarijeg kandidata, za koga je Rodic prethodno otkrio da ima 67 godina, a ni najmladjeg, koji, kako je saopsteno, ima 26 godina.

M. T. - O. M.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /