Subota, 22. novembar 1997.

EKSKLUZIVNO ZA "NASU BORBU": PISMO MINISTARA INOSTRANIH POSLOVA NEMACKE I FRANCUSKE PREDSEDNIKU SRJ SLOBODANU MILOSEVICU

Resenje problema Kosova uslov povrataka u medjunarodnu zajednicu

Kinkel i Vedrin izrazili spremnost da posete Beograd i o svemu predlozenom "razmene misljenja" sa Milosevicem

Beograd. - Sefovi diplomatija Nemacke i Francuske Klaus Kinkel i Iber Vedrin uputili su 19. novembra pismo predsedniku SRJ Slobodanu Milosevicu u kojem konkretno navode sta dve zemlje (dakle i EU i citava medjunarodna zajednica) ocekuju od Beograda u pogledu resavanja kosovskog problema i sprovodjenja Gonsalesovih preporuka i, prvi put na tako visokom nivou, nabrajaju sta ce nam se sve po zitivno desiti ukoliko domaca vlada nacini korake u pravom smeru. "Nasa Borba" ekskluzivno objavljuje puni tekst nezvanicnog prevoda pisma o kojem je svetska i ovdasnja javnost obavestena u cetvrtak

"Veoma postovani gospodine predsednice!

Zajedno sa ostalim ministrima Kontakt grupe diskutovali smo 24. septembra 1997. o situaciji na Kosovu i izrazili svoju duboku zabrinutost za tamosnje stanje. Pozvali smo vasu vladu i vodjstvo kosovsk ih Albanaca na obnavljanje mirnog dijaloga. Situacija na Kosovu od tada se poostrila. Demonstracije na Kosovu i terotisticki udari naveli su Kontakt grupu, kao i Evropsku uniju, da se intenzivno poza bavi probelmom Kosova. Kontakt grupa time bi htela da pomogne da vlada Savezne Republike Jugoslavije i predstavnici albanske zajednice na Kosovu dodju do resenja problema. Nemacka i Francuska rukovod e se u okviru Kontakt grupe nizom principa koje bi zeleli da Vam nadalje prenesemo.

- Nemacka i Francuska polaze od toga da samo resenje do koga je dodjeno pregovorima izmedju predstavnika Savezne Republike Jugoslavije, Republike Srbije i albanske zajednice na Kosovu moze da predsta vlja osnovu za stabilan i trajan mir u regionu. U pregovorima bi trebalo da ucestvuje treca strana prihvativa za partnere u pregovorima.

- Medjunarodna zajednica trebalo bi da svim snagama podrzi svaki model resenja oko koga budu mogli da se saglase partneri u pregovorima pod pretpostavkom da se ne radi o resenju na teret trece strane . Evropska unija je vec objavila ponudu za podrsku resenju problema u oblasti obrazovanja. Ona mora da vazi i za dalje mere izgradnje poverenja.

- Medjunarodna zajednica je u vise navrata precizirala da ni nezavisnost Kosova ni pozicija status quo ne mogu da budu dugotrajno mirno resenje. Trajno resenje na evropskom nivou mora da predvidi pos eban status za Kosovov.

- Svako resenje mora da odrazava demokratske principe.

Nemacka i Francuska ce se zaloziti za to da Evropska unija i medjunarodna zajednica pozitivno reaguju na napredak ka mirnomo resenju kosovskog problema.

- Zalozice se za to da sporazum o merama za izgradnju poverenja izmedju partnera u pregovorima naidje na siroku podrsku. Ona vazi i ne samo za vec najavljenu pomoc EU u oblasti obrazovanja. I dalje p rojekte, usaglasene izmedju obe strane, za pospesivanje mirnog zajednickog zivota etnickih zajdnica na Kosovu trebalo bi podrze Evrospka unija i druge internacionalne organizacije. Ta podrska mora da donese dobrobit svim etnickim grupama na Kosovu.

- Predstavnistvo Evropske unije u Pristini moglo bi da olaksa definisanje i sprovodjenje takvih projekata i da doprinese izgradnji poverenja. Njegovo otvaranje utrlo bi uz to put obnavljanju normalni jih diplomatskih odnosa izmedju Evropske unije i Savezne Republike Jugoslavije.

- Nemacka i Francuska pokusale bi da, po povratku dugorocne misije OEBS na Kosovo, u Sandzak i Vojvodinu, u za sve strane prihvativoj formi podrze zelju Savezne Republike Jugoslavije za clanstvo u OE BS.

- Ponovno odobravanje trgovinskih preferencijala Evropske unije u korist SRJ bilo bi olaksano obnavljanjem iskrenog dijaloga o problemu Kosova koji smo predlozili.

- Napredak u sprovodjenju preporuka Felipea Gonsalesa istakao bi spremnost Savezne Republike Jugoslavije da se prikljuci grupi demokratskih drzava i olaksao bi punu medjunarodnu integraciju SRJ i nje nu saradnju sa Evropskom unijom.

Veoma postovani gospodine predsednice, ova razmisljanja imaju za cilj da ukazu na jedan nacin kojim mogu da se rese problemi na Kosovu i ukloni medjunarodna izolacija Savezne Republike Jugoslavije. O boje su u interesu stabilnosti na Balkanu i u celoj Evropi.

Stojimo Vam na raspolaganju da tokom nase planirane, ali za sada odlozene, posete Saveznoj Republici Jugoslaviji sa Vama nastavimo razmenu misljenja oko ovih razmisljanja o resenju problema Kosova.

Prijateljski pozdravi

Klaus Kinkel
Iber Vedrin".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /