Subota, 22. novembar 1997.

U VELIKOJ PLANI ODRZANO SAVETOVANJE O DELINKVENCIJI MALOLETNIKA

Neophodni specijalizovani sudovi

Ucesnici savetovanja bili su u dilemi da li treba spustiti donju granicu za krivicnu odgovornost mladih prestupnika ispod 14 godina

Velika Plana. - U odnosu na broj izvrsenih krivicnih dela u kojima su pocinioci odrasli, stanje u pogledu maloletnickog kriminaliteta nije alarmantno. O njemu je, naime, javnost obavestena tek kada su u pitanju najteza dela, a da ona ipak ne preovladjuju najbolje govori cinjenica da je od 1993. do 1996. godine u Srbiji izreceno samo jedan odsto zatvorskih kazni.

Ovo je jedna od konstatacija savetovanja "Delinkvencija mladih i mesto i uloga sudova", na kome ucestvuje vise od 30 sudija mahom okruznih sudova, kao i predstavnici centara za socijalni rad, te psih olozi.

Ucesnici skupa slazu se da je uloga porodice presudna u izgradjivanju licnosti deteta, da ona predstavlja svojevrstan "model". Kada je rec o maloletnim prestupnicima, vecina sudija smatra da je neoph odno formiranje specijalizovanih sudova za maloletnike, kakvi vec postoje u oblasti radnih, a predvidjaju se i za upravne sporove.

Problem u zakonodavstvu koji se tice ove materije je kvalifikacija dela. Na primer, moze li se najtezim ili teskim delima nazvati ucestalo obijanje trafika, iz kojih maloletnici iznose klikere, zvake ili casopise? Dilema sudija je i treba li spustiti donju granicu odredjenu za krivicnu odgovornost maloletnika koja je kod nas 14 godina, kada se u poslednje vreme pokazalo da najteza dela, kao sto su razbojnistva ili ubistva cine deca izmedju 12 i 14 godina.

U Velikoj Plani juce je, inace, bilo reci o "Maloletnickoj delinkvenciji i problemima u sudstvu" (Nikola Milosevic, sudija Vrhovnog suda Srbije), "Deci kao zrtvama i izvrsiocima nasilja" (Ljubomir Pe jakovic, Beogradski centar za socijalni rad), "Medjunarodna zastita maloletnika i obaveze SRJ" (Nevena Sahovic, direktor Centra za prava deteta); "Nasilju u porodici kao kriminogenom faktoru" (Zorica Mrsevic, Institut za kriminoloska i socioloska istrazivanja) i "Sistem izvrsenja krivicnih sankcija" (Ivana Stevanovic, Institut za kriminoloska i socioloska istrazivanja).

Seminar u organizaciji Jugoslovenskog centra za prava deteta u saradnji sa Republickim ministarstvom pravde i Vrhovnim sudom Srbije, zavrsava se danas.

B. O. I.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /