Subota, 22. novembar 1997.

EVROPSKE DIPLOMATE U BEOGRADU O INICIJATIVI FRANCUSKE I NEMACKE

Sa pozicija SAD i EU

Ovo je zapravo "sargarepa na prutu" koju je Evropska unija - jer Nemacka i Francuska nikada ne deluju van principa EU - ponudila SRJ, komentarisao je pismo juce za "Nasu Borbu" neimenovani evropski d iplomata u Beogradu.

Visoki diplomatski izvori u jugoslovenskoj prestonici kazu da su najavljenu posetu (koja je vrlo verovatno trebalo da se odrzi kada i boravak u Bosni dvojice sefova diplomatija - 4. decembra) Kinkel i Vedrin odlozili kako se susret sa Milosevicem ne bi doveo u vezu sa predsednickim izborima 7. decembra. Ministri ce ipak doci ali sigurno ne ove godine, a poseti bi trebalo da prethode putovanja u SRJ njihovih pomocnika i saradnika, tvrdi visoki zapadni diplomata.

Isti izvor objasnjava da inicijativa Nemacke i Francuske ne znaci okretanje ledja naporima SAD za resenje kosovskih problema (iako je prethodno dva puta, na zahtev Stejt dipartmenta, otkazivan dolaza k visokih predstavnika Vasingtona i Bona u SRJ) vec da se zapravo radi u osnovi istoj poziciji SAD i EU.

Osim toga, ovaj diplomata naglasava da poseban status za Kosovo, preporucen u pismu, znaci vise od jednostavnog postovanja ljudskih prava te da bi to trebalo da bude status komplementaran sa idejom E U o sirokoj autonomiji. Njegov kolega jos dodaje da formulacija "pomoc EU u izgradnji poverenja" podrazumeva novcana sredstva.

Inace, iako neupitan da pruzi svoj sud o utisku koji bi ovo pismo moglo da ostavi na vladu u Beogradu, jedan evropski diplomata promrmljao je freazu koja, prevedena na srpski jezik, znaci - "kad na v rbi rodi grozdje".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /