Subota, 22. novembar 1997.

DEMOKRATSKI SAVEZ KOSOVA O POZIVU NEMACKE I FRANCUSKE SLOBODANU MILOSEVICU NA DIJALOG SA KOSOVSKIM ALBANCIMA

Narod se izjasnio za nezavisno i neutralno Kosovo

Pristina, Beta. - Najveca politicka partija kosovskih Albanaca - Demokratski savez Kosova - saopstila je juce da "samo pravedno resenje" kosovskog problema vodi trajnom miru i stabilnosti u re gionu. DSK se nikada "nije protivio inicijativama dobre volje kao sto je najnovija nemacko-francuska", ali su njegovi stavovi "izraz narodnog izjasnjavanja na referendumu za nezavisno i neutralno Kos ovo", rekao je na konferenciji za novinare potpredsednik DSK Hidajet Hiseni.

Francuska i Nemacka uputile su pismo iste sadrzine kao predsedniku SRJ i lideru kosovskih Albanaca Ibrahimu Rugovi, koji se preksinoc susreo sa sefom francuske diplomatije Iberom Vedrinom.

Hiseni je rekao da DSK pozdravlja angazovanje nemacke i francuske diplomatije na resavanju kosovskog problema, posebno insistiranje na otpocinjanju dijaloga koji treba da bude "ravnopravan i bezuslov an". On je odbacio optuzbe o povezanosti "albanskog mirovnog pokreta" sa terorizmom. "DSK ostaje pri svojim stavovima o mirnom resavanju pitanja Kosova i niti podstice, niti podrzava bilo koji cin te rorizma...Albanci na Kosovu osudjuju svaki vid nasilja i terorizma koji ugrozava neduzne ljude na Kosovu, bez obzira na nacionalnost ili politicko uverenje, i koji steti miroljubivom resavanju proble ma", kazao je on.

Visoki funkcioner DSK pozvao je medjunarodnu zajednicu na vece preventivno prisustvo na Kosovu gde je, kako je kazao, situacija teska i nepodnosljiva. Pozdravio je jucerasnje formiranje Demokratskog foruma Kosova koji ce "okupljati i ujediniti sve snage i biti u interesu politickog pokreta na Kosovu". Hiseni je dodao da ce Predsednistvo DSK "ubrzo" odluciti o ucescu njegovih predstavnika u radu tog tela.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /