Subota, 22. novembar 1997.

DANAS I SUTRA VANREDNI PARLAMENTARNI IZBORI U REPUBLICI SRPSKOJ

Neizvesna izborna trka za parlamentarnu vecinu

Sve stranke, osim SDS, procenjuju da nijedna politicka partija sama nece da osvoji vecinu mesta u Skupstini RS

Pale, Banjaluka, Beta. - Danas u sedam casova u Republici Srpskoj otvorena su biracka mesta za vanredne parlamentarne izbore na kojima se biraju 83 poslanika za Skupstinu RS. Biracka mesta ce oba izborna dana danas i sutra biti otvorena od osam do 19 casova. Za izbore se prijavilo 28 politickih partija, tri koalicije i 18 nezavisnih kandidata. Devet stranaka i jedna koalicija imaju sedist a u Federaciji Bosne i Hercegovine. Portparol banjalucke kancelarije OEBS Pol Hokenos rekao je da bi prvi rezultati izbora trebalo da budu objavljeni sedam dana, a konacni 15 dana nakon zatvaranja bi rackih mesta. Izbori se organizuju po pravilima OEBS. Konacne rezultate izbora zvanicno treba takodje da saopsti OEBS. Cela RS je na vanrednim parlamentrarnim izborima jedna izborna jedinica. OEBS jo s ne raspolaze preciznim podacima o broju registrovanih biraca. Hokens je ocenio da ih ima oko milion.

Politicki posmatraci na Palama i u Banjaluci najvise sanse na predstojecim izborima daju Srpskoj demokratskoj stranci (SDS), Srpskom narodnom savezu (SNS), Srpskoj radikalnoj stranci RS (SRS RS) i So cijalistickoj partiji Republike Srpske (SP RS). Izglede za ulazak u parlament imaju i Srpska stranka Krajine i Posavine (SKIP), Nezavisni socijaldemokrati i Demokratska stranka RS.

Sve stranke, osim vladajuce SDS, ocekuju da u novom parlamentu nijedna politicka partija sama nece uspeti da osvoji vecinu mesta. SDS je najavila ponavljanje uspeha sa proslogodisnjih izbora, na koji ma je osvojila 45 poslanickih mesta. U proslom sazivu parlementa stranke iz Federacije Bosne i Hercegovine su osvojile 17 poslanickih mesta. Analiticari u Banjaluci procenjuju da ce na narednim izbor ima one dobiti mozda i 20 mesta.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /