Subota, 22. novembar 1997.

PREMA PROCENAMA EKONOMSKOG INSTITUTA U BEOGRADU

Za mesec dana udvostucena inflacija

Novembarska inflacija iznosice pet do sest odsto, jer ce se u ovaj mesec preneti sva poskupljenja iz proslog, koja statistika nije registrovala, a to znaci da se samo za jedan mesec udvostrucila dosa dasnja stopa inflacije. U decembru prognozira se mesecni porast cena od jos dva do tri procenta.

Uz ovo, u Konjunkturnom barometru Ekonomskog instituta konstatovali su da su privrednici izgubili poverenje u ekonomsku politiku, koje nece moci lako da bude vraceno.

Doduse, posle potresa na deviznom trzistu, Centralna banka je u oktobru uspela da smanji novcanu masu za oko 400 miliona dinara, i da donekle smiri devizni kurs, ali je ocito da se on vise nece vrati ti na nivo blizak zvanicnom. Istovremeno, izvrsena je i "tiha devalvacija" dinara, jer se danas i zvanicno marka mora platiti 3,6 dinara.

Ove godine ucesce javne potrosnje u drustvenom proizvodu dostici ce 54 odsto, sudeci po prikupljenim prihodima iz poreza i doprinosa, mada se zna da se sredstva za ove namene namicu i na drugi nacin, koji se ne registruje.

Pri tome, dr Miroljub Labus prognozira da ovogodisnji nominalni drustveni proiozvod nece preci 89 milijardi dinara. Kada se uzmu u obzir gubici, koje ce privreda imati ove godine, njegov realni rast, na zalost, bice ravan nuli.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /