Subota, 22. novembar 1997.

POSLE DUZE BOLESTI, U BEOGRADU

Preminula Stanislava Pesic

U Beogradu je 20. novembra preminula Stanislava Pesic, prvakinja drame Narodnog pozorista u Beogradu

Stanislava Pesic

Stanislava Pesic je rodjena u Grockoj 1941. godine. Akademiju za pozoriste, film, radio i televiziju zavrsila je 1974. godine od kada je stalni clan Drame Narodnog pozorista u Beogradu, u kome je ost ala sve do svoje prerane smrti.

Na sceni Narodnog pozorista debitovala je, pre zvanicnog angazmana, u obnovljenoj predstavi "Autobuska stanica", kada joj je poverena uloga kelnerice Elme Dekvord.

Stanislava Pesic je na sceni Narodnog pozorista u Beogradu igrala uloge svih zanrova. Tumacila je Andjeliju u tragediji Laze Kostica "Maksim Crnojevic", Dragu u komediji Milovana Glisica "Podvala", z atim Danicu u Nusicevom "Narodnom poslaniku", Masu u Cehovljevom "Galebu" i mnoge druge.

Poslednja uloga Stanislave Pesic na sceni Narodnog pozorista u Beogradu bila je Meri Tajron u O' Nilovom komadu "Dugo putovanje u noc", 1995. godine.

Pored pozorisnih, Stanislava Pesic je igrala veliki broj uloga u filmovima i TV serijama od kojih je svakako najpoznatija ona u seriji "Pozoriste u kuci".

Prosle godine Stanislava Pesic je objavila i knjigu lirske proze "Devetnaest drustvenih igara".

Komemorativna sednica povodom smrti Stanislave Pesic bice odrzana u ponedeljak u Velikoj sali Narodnog pozorista u Beogradu sa pocetkom u 11 casova, dok ce sahrana biti obavljena istog dana u 14.30 c asova na Novom groblju u Beogradu.

Z. J.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /