Subota, 22. novembar 1997.

DEMOKRATSKA STRANKA O PREDSTOJECIM PREDSEDNICKIM IZBORIMA

Preraspodela postojece vlasti

Ako vlast osvoji kandidat stranke koja sada ima uticaj na Studio B, Srbija ce izgledati kao program te kuce, u slucaju da dobije socijalisticki kandidat izgledace kao RTS, a ako pobedi Seselj - kao " Zemunske novine", ocenio lider demokrata Zoran Djindjic

Beograd. - Reforme u Srbiji mogu sprovesti samo licnosti i organizacije koje su po svom nacinu delanja demokratske, a sadasnji predsednicki kandidati to nisu, izjavio je Zoran Djindjic, predse dnik Demokratske stranke, na jucerasnjoj konferenciji za novinare.

Jaz izmedju reci i dela kod predsednickih kandidata i neodgovornost politicara za izreceno, po Djindjicevoj oceni, osnovna je karakteristika politickog zivota u Srbiji.

- Predsednicke kandidate niko nije obavestio o nadleznostima koje ima predsednik Srbije, pa oni govore da ce kada pobede uraditi sve i svasta, kao sto je resenje devizne stednje, poljoprivrednih prob lema, nauke... - rekao je Djindjic i predlozio da se formira posebna komisija koja ce obavestiti kandidate o duznostima predsednika Srbije.

Decembarski izbori, po Djindjicevom misljenju, samo su izbori za preraspodelu postojece vlasti za sta se bore Milutinovic, Seselj i Draskovic. "Ako vlast osvoji kandidat stranke koja sada ima uticaj na Studio B, onda ce Srbija izgledati kao program te TV kuce", rekao je Djindjic, dodajuci da ce u slucaju da dobije socijalisticki kandidat izgledati kao RTS, a ako izbore dobije Seselj kao "Zemunsk e novine".

Srpski pokret obnove i Srpska radikalna stranka bi, po Djindjicevim recima, mogli lako da naprave koaliciju u republickoj skupstini i raspisu nove slobodne izbore za sest meseci, na kojima bi Srbija bila jedna izborna jedinica, sa deblokiranim medijima i punom kontrolom. "Umesto toga oni se bave dvorskim spletkama", rekao je Djindjic.

Do proleca ce se, kako predvidja Djindjic, raspasti arhaicne organizacije pod kojima podrazumeva one stranke kod kojih postoji raskorak izmedju onoga sto govore i onoga sto rade u sopstvenoj kuci i nastace nove moderne organizacije.

U Srbiji po Djindjicevim ocenama nece doci do izdvajanja reformskog krila iz Socijalisticke partije Srbije niti postoji jaka licnost koja bi predvodila tu struju, kao sto se to desilo sa vladajucim s trankama u Crnoj Gori i Republici Srspkoj.

- Zato cemo u Srbiji imati mnogo vise problema da definisemo demokratsku alternativu. Mnogo gore je ako dodje do rasula vladajuce stranke nego ako se ono sto je dobro, pozitivno i korisno sacuva unut ar tih monopolistickih organizacija - rekao je Djindjic.

Upitan da li ocekuje pobedu stranke Biljane Plavsic na izborima u RS, Djindjic je rekao da najverovatnije niko nece moci samostalno da formira vladu i da ocekuje da ce Srpski narodni savez dobiti oko 20 procenata mesta u parlamentu tako da ce imati dovoljno uticaja. Djindjic je, inace, saopstio da je strucna ekipa DS otputovala u Banja Luku kako bi u organizacionom smislu pomogla kampanju Biljan e Plavsic.

I. Kisic

Poslanicki mandati na sudu?

- Ukoliko Srpski pokret obnove ne pristane na raspodelu saveznih mandata na osnovu potpisanih ugovora to cemo resavati na sudu - saopstio je Zoran Djindjic. On je najavio da ce DS, GSS i DSS uskoro s astaviti svoje liste poslanika koji bi trebalo da udju u savezni parlament i zatraziti verifikaciju njihovih mandata.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /