Nedelja, 23. novembar 1997.

Milutinovic na kineski nacin

Olovka pise SPSrcem

Pise: Petar Lukovic

Milan je u svojim TV intervjuima hemijsku olovku koristio kao cesalj, cackalicu za zube a ponekad je, smireno, nervoznim pokretima, crtao ono o cemu prica. Recimo, pita Milutinovica voditeljica za ko mentar o tzv. Kosovu. Uzme Milutinovic olovku, nacrta kvadrat, u kvadratu oblikuje dzinovsko "X" - i kaze da "Kosovo mora da ostane u sastavu Srbije", nije Kosovo serija X-Files da nestane, da ispari , da ga vise nema...

Za vreme boravka nase drzavno-partijsko-politicko-porodicno-grupne delegacije Kini sasvim slucajno je otkriveno da je Nepogresivi Mao Zedung - pogresio. Naime, u trenucima filozofskog nadahnuca, vrag olasti Zedung imao je lep, narodski obicaj da smislja parapsiholoske umotvorine tipa "Gde god da se okrenes ledja su ti otpozadi"; narocito popularna u nasim krajevima bila je Maova verbalna zackolji ca - "Sve se menja sem kamenja" koju su generacije jedna drugoj predavale u cuvanje kao zenicu oka svog.

Konacno, otkrilo se da u svojim vizijama glede kamenja drug Zedung nije racunao na jos jednu materiju u prirodi koja se decenijama opire bilo kakvim promenima: rec je o fenomenu zvanom "RTS Dnevnik", informativnom materijalu otpornijem od Maovog kamenja, cvrscem od bilo kog poznatog metala, TV programu ciji je slogan smislio sam Mao Zedung - "Druze Slobo, mi ti se kunemo, da sa tvoga puta u Kinu ne skrenemo".

U skladu sa ovakvim sholastickim opredeljenjima, danima smo na malom, kosookom ekranu posmatrali Kineska Cuda; culi smo od Nasih Drugova da ce "kinesko trziste u jednom zalogaju progutati 200.000 'Za stavinih' automobila", culi smo da 500 milijardi traktora s prikolicama Srbija moze & zeli da isporuci kineskim individualnim poljoprivrednim proizvodjacima (kineski: seljacima) za manje od 48 sati, culi smo da su iskustva Kine na planu ljudskih prava izuzetno dragocena, a narocito smo culi da jednopartijski sistem diljem Kine postize tako fenomenalne rezultate - da vredi razmisliti trebaju li n am bas sve te samozvane Partije, ili je, mozda, najbolje da se Svi Okupimo Oko Slobodana (SOOS), da mu predlozimo da on bude Mao Zedung, pa da nas Bog vidi.

Negde na stidljivim tragovima ove ideje, na jing-jang RTS ekranu, s jedne od SPS promocija, udarila nas je klasicna kineska misao: "Pobedom Milana Milutinovica (MM) svi bismo dobili, niko ne bi izgub io". Duboko pogodjen ovom metafizickom istinom, sasvim sam na nov nacin pratio Milutinovicevu kampanju, imajuci stalno u podsvesti tezu da mi Dobitak Na Sportskoj Prognozi ne gine ako se Milance usto lici na mesto Kalifa. Tako sam, s retko perverznim zadovoljstvom, odgledao ceo Milanov intervju za uglednu politicku TV stanicu "Palma": u nudistickom studiju ukrasenom sa dve stolice i jednim stolom , MM se osecao kao Svoj Na Svome - od kuce je poneo hemijsku olovku koju je prvo drzao u ruci, potom je prevrtao prstima, zatim je olovku drzao sa obe ruke, konacno, Milan je olovku koristio kao cesa lj, cackalicu za zube a ponekad je, smireno, nervoznim pokretima, crtao ono o cemu prica. Recimo, pita Milutinovica voditeljica za komentar o tzv. Kosovu. Uzme Milutinovic olovku, nacrta kvadrat, u k vadratu oblikuje dzinovsko "X" - i kaze da "Kosovo mora da ostane u sastavu Srbije", nije Kosovo serija X-Files da nestane, da ispari, da ga vise nema.

Ili: pita Milana voditeljica sta Milan misli o personalnoj autonomiji. Opet Milan uzme nerazdvojnu olovku, nacrta elipsu (!), precrta elipsu - i kaze da ne dolazi u obzir personalna autonomija, kakva , bre, autonomija kad se ceo svet spaja a mi hocemo da se razdvojimo, nikad Srbija nije podrzavala SAO Rogaticu, uvek je Srbija bila za celovitu Bosnu & Hercegovinu, jos celovitiju Hrvatsku i najcelo vitiju Srbiju iz jednog dela, evo, pogledajte precrtanu elipsu - ako reci lazu, crtez ne laze.

Ili: pita Milana voditeljica sta Milan misli o kriminalu. Ponovo Milan uzme dragu mu olovku, nacrta cetiri horizontalne recke, presece ih petom vertikalnom reckom - i kaze da Azdaju Kriminala valja g adjati u glavu, tj. u privredu, sve je graficki jasno: kriminalci su horizontala, vlast je vertikala, kad vertikala udari na horizontalu eto nama Pravne Sigurnosti, cak se i hemijska olovka slaze da je borba protiv kriminala jednostavnija od partije tablica, koliko recki - toliko pogrebne muzike!

Uopste, citava TV kampanja Milana Milutinovica odvija se proverenom semom "Posetite bazu da bi vas baza vise volela". Tako, recimo, stigne Milan u Suboticu. Prvo se svi okupe u nekoj prostoriji i dug o, dugo aplaudiraju Drugu Buducem Predsedniku. Onda Milan uzme banku i kaze da seljacima valja obezbediti kredite. Svi freneticno aplaudiraju. Onda Milan kaze da drzava seljacima mora da plati sve st o im je duzna. Ori se zgrada od aplauza. Onda svi izlaze iz zgrade i setaju ulicama. Mladji Suboticani od osamdesetak leta cestitaju Milutinovicu. On skromno sleze ramenima i jos skromnije veli: "Sam o govorim ono sto mislim". Onda Milan & stotinu pratilaca odlaze u Suboticku mlekaru. Svi oblace bele mantile, ali Milan se istim belim mantilom samo ogrnuo. Onda Bela Povorka prolazi pored masina: h ipnoticki zagledan u mleko u tetrapaku, Milan glasno zakljucuje da valja "sto pre povecati proizvodnju i krenuti u izvoz". Svi klimaju glavom. Onda reporter TV "Dnevnika" sve ovo lepo uslika i mi to gledamo kao deo "Visestranacke SPS hronike".

Sto se ostalih kandidata tice, ne znam i ne interesuje me. Jer, ako oni pobede - svi cemo izgubiti, jedino nas pobeda Milutinovica vodi na Svetsko prvenstvo; recnikom sportskog reportera Riste Kubure , Milan se priblizava punoj takmicarskoj formi, vredno trenira, zivi sportski, na psiholoskom planu ima malih problema s hemijskom olovkom, ali - sve ce se to srediti do odlucujuceg meca 7. decembra kad od njega ocekujemo samo Pobedu, jer nista osim Pobede nije vredno, pitajte izvesnog Lilica, on to najbolje zna!

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /