Ponedeljak, 24. novembar 1997.

U REPUBLICI SRPSKOJ ZAVRSENI VANREDNI PARLAMENTARNI IZBORI

Konacni rezultati 10. decembra

Robert Frovik: Prikupljanje glasova do 5. decembra. Biljana Plavsic: Glasanje za bolju sadasnjost i buducnost. Momcilo Krajisnik: Izbori nametnuti srpskom narodu

 

Glavni rivali: Momcilo Krajisnik na Palama i Biljana Plavsic
na birackom mestu u Banjaluci

Banjaluka, Pale, AFP-Rojters-Beta. - U Republici Srpskoj su juce posle podne zavrseni dvodnevni parlamentarni izbori, koji bi, kako ocekuju zapadni zvanicnici, trebalo da okoncaju politicku bo rbu izmedju predsednice Republike Srpske Biljane Plavsic i njenih tvrdokornih politickih protivnika sa Pala.

Biracka mesta su zatvorena u 16 casova, kako je i bilo planirano, nakon sto su zvanicnici Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), odbili zahtev bosanskih Srba da se glasanje produzi jo s tri sata.

Novinska agencija bosanskih Srba javila je da je onima koji su se zatekli na biralistima u trenutku zatvaranja bilo dopusteno da glasaju. Zvanicni podaci o odzivu biraca za sada nisu poznati, ali je Izborna komisija bosanskih Srba saopstila da je sat vremena pre kraja izbora na biralista izaslo 58 odsto od 1,1 milion registrovanih glasaca. Bosanski Srbi su mogli da glasaju na na 1.225 birackih m esta u Republici Srpskoj i izvan nje.

Konacni rezultati vanrednih parlamentarnih izbora u Republici Srpskoj verovatno ce biti objavljeni tek 10. decembra, saopstio je u Banjaluci sef misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), Robert Frovik.

Prikupljanje glasova trajace do ponoci 5. decembra, a narednog dana bice zakljucen prijem glasackih listica iz inostranstva, rekao je Frovik, koji obavlja funkciju predsedavajuceg Privremene izborne komisije.

Predsednica Republike Srpske (RS) Biljana Plavsic izjavila je da ocekuje da ce "narod RS glasati za bolju sadasnjost i za bolju buducnost". Posle glasanja u zgradi banjalucke banke, Plavsiceva je rek la novinarima da ima "dobrih stranaka, koje imaju dobre programe, sto ce omoguciti formiranje kvalitetnog republickog parlamenta". "Ne mozemo odmah postici optimalno, ali naredni izbori su u septembr u 1998. godine (opsti izbori u celoj BiH), i dobro je postepeno ici prema najoptimalnijim resenjima", rekla je predsednica RS.

Clan Predsednistva BiH iz Republike Srpske (RS) Momcilo Krajisnik izjavio je na glasackom mestu na Palama da su vanredni parlamentarni izbori u RS "nametnuti srpskom narodu". Krajisnik je rekao da po stoji "gorcina i srdzba naroda, jer u momentu kada je trebalo da se borimo za stabilizaciju RS, prisiljeni smo da idemo ponovo na proveru poslanika i politike koja se vodi u RS". On je dodao da preds ednickih izbora u RS nece biti, "jer je jednostrano prekrsen beogradski sporazum".

PREMA PODACIMA RIK RS JUCE DO 17.30 CASOVA

Glasalo 54,82 odsto biraca

Banjaluka. - Prema podacima koji su u Republicku izbornu komisiju na Palama stigli sinoc do 17.30 iz 54 opstine RS, na izbore za novi parlament izasao je 455.191 birac, ili 54,82 odsto od ukup nog glasackog tela u RS.

Rajko Bojat, clan Republicke izborne komisije rekao je da ce konacni podaci o broju izaslih na izbore biti poznati danas. Bojat je takodje potvrdio da je drugog dana glasanja odziv biraca bio daleko bolji u odnosu na prvi dan. Najveci odziv biraca, kako je istakao, bio je u Vlasenici - 86,35 odsto, a najmanji u srpskom Mostaru gde je svoje biracko pravo iskoristilo tek 18 odsto upisanih u birack e spiskove.

LJ. K.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /