Ponedeljak, 24. novembar 1997.

JUCE BOLJI ODZIV BIRACA NEGO U SUBOTU

Parlament za izlazak iz krize?

Odbijen zahtev da se glasanje produzi juce do 17 casova. Opsta ocena medjunarodnih posmatraca da su izbori protekli u demokratskoj atmosferi. Preliminarni rezultati najavljeni vec za danas

Banjaluka. - Proteklog vikenda u Banjaluci nista nije ukazivalo na to da se odrzavaju izbori na novi parlament RS, koji bi, prema procenama mnogih, trebalo da razrese cetvoromesecnu politicku krizu u srpskom entitetu. Tokom dva dana glasanja biraci su mogli da povere svoj gals predstavnicima 28 politickih partija, tri koalicije i 18 nezavisnih kanidata.

Sudeci prema odzivu biraca, koji je nesto veci od 50 odsto, gradjani u RS kao da su izgubili interes za izbore. Odziv biraca na ovim izborima slabiji je od onog na proteklim izborima za opstinske par lamente, u septembru ove godine.

Izbori za novi parlament RS odrzavaju se prema pravilima OEBS-a i Privremene izborne komisije, koji su organizatori i supervizori izbornog procesa, pa nije potrebno da na izbore izadje natpolovicna v ecina ukupno registrovanog birackog tela, koje iznosi 1.147.906 biraca. Predsednik Republicke izborne komisije Nedjo Draskovic, potvrdjujuci ovu cinjenicu, rekao je da bi situacija bila drugacija da se izbori sprovode prema zakonima RS. RIK, cije je sediste na Palama, zatrazila je od OEBS-a da drugog dana glasanja, u nedelju, produzi izborni proces do 19, umesto do 16 casova kako je OEBS predvid eo. Odgovor je odmah stigao od predstavnika OEBS-a koji su potvrdili da ce glasacka mesta u RS biti zatvorena tacno u 16 casova, osim u Brckom gde je bilo mnogo problema u vezi s birackim spiskovima.

Konfuzije s glasackim listicima, kako je potvrdio portparol OEBS-a Johan Ferhajden, bilo je i u ostalim opstinama RS.

Opsta ocena medjunarodnih predstavnika je da su izbori u RS protekli u dobroj i demokratskoj atmosferi, sto potvrdjuje i podatak da nije zabelezen nijedan incident. U RS mogli su da glasaju i gradjan i iz Federacije BiH, koji su se registrovali da glasaju za opstine u srpskom entitetu. Medjutim, broj onih koji su presli medjuentitetsku granicu bio je zanemarljiv, jer su gradjani Federacije mogli da glasaju i u odsustvu.

Banjaluku je u subotu posetio sef misije OEBS-a BiH Robert Frovik koji se sastao s predsednicom RS Biljanom Plavsic. Ambasador Frovik je izjavio da ce konacni rezultati izbora biti poznati 10. decemb ra i istakao da OEBS zeli razresenje krize u RS na miran nacin uz uverenje da ovdasnji narod shvata ozbiljnost svoje buducnosti, koja ce umnogome zavisiti od izbora. Sa predsednicom Plavsic u subotu se sastao i specijalni predstavnik predsedavajuceg OEBS-a za nadgledanje izbora u RS Havijer Ruperez. Ruperez je rekao da je s Plavsicevom razgovarao o izborima, njihovom rezultatu, povratku izbeglic a i unapredjenju procesa demokratizacije. On je vec za danas najavio preliminarne izborne rezultate.

Nakon sto je u subotu ispunila svoju gradjansku duznost, Plavsiceva je izjavila da od ovih izbora ocekuje bolju buducnost i da ce nakon njih biti konstituisan dobar parlament. "Ne mozemo postici punu optimalnost, ali vec naredni izbori su u septembru naredne godine i postepeno idemo ka onome sto je najoptimalnije za nase gradjane", istakla je Plavsiceva. Momcilo Krajsnik, clan Predsednistva BiH iz RS, isti dan na Palama je rekao da ocekuje pobedu onih snaga koje ce doprineti prevazilazenju politicke krize. Dosledno postovanje narodne volje, rekao je Krajisnik, uslov je ukupne stabilizacije prilika u RS.

Predsednik raspustenog parlamenta Dragan Kalinic, posto je glasao, izjavio je da je u interesu svih gradjana da izbori budu uspesno okoncani.

"Ocekujem stabilnu vecinu u parlamentu od strane patriotskih snaga i skori izbor nove, stabilne vlade, koja bi sto pre trebalo da se bavi zivotnim problemima nasih gradjana", rekao je Kalinic.

LJ. Kovacevic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /