Ponedeljak, 24. novembar 1997.

BILJANA PLAVSIC U INTERVJUU SPANSKOM "EL PAISU"

U Hag treba da idu Milosevic, Krajisnik i Buha - pre Karadzica

Moj jedini interes je Republika Srpska, oni su ti koji su svojim kriminalnim aktivnostima i pljackama izdali srpsku naciju, izjavila predsednica RS

U sklopu zapazenog medijskog tretmana parlamentarnih izbora u Republici Srpskoj Biljana Plavsic, predsednica Republike Srpske, dala je u Banjaluci intervju specijalnom izvestacu madridskog dnevnika " El Pais" Anhelu Santa Kruzu cije je jedno od pitanja glasilo:

Da li biste izrucili Radovana Karadzica i generala Ratka Mladica Medjunarodnom sudu u Hagu koji sudi ratnim zlocincima?

Ona je odgovorila:

- Nikada nisam planirala tako nesto, ali ako bi se to od mene trazilo - razmislila bih. Medjutim, pre njih trebalo bi da idu drugi, oni koji su potpisali Dejtonski sporazum.

Dijalog je dalje tekao ovako:

- Mislite na Milosevica?

- On je prvi, ali takodje i Momcilo Krajisinik i Aleksa Buha.

- Na Palama vas smatraju izdajnikom?

- Moj jedini interes je Republika Srpska. Oni su ti koji su svojim kriminalnim aktivnostima i svojim pljackama izdali srpsku naciju. Oni su doveli u opasnost prezivljavanje srpskog naroda, odbijaju d a ispune ono sto su potpisali...

Govoreci o ulozi vojske i policije Biljana Plavsic je rekla da su one, po Ustavu neutralne ali je na insistiranje novinara dodala:

- Postoji jedan veoma negativni covek koji ima veoma opasnu ulogu. Rec je o nacelniku generalstaba Peri Colicu. Ne znam da li je jedini i da li unutra ima jos ljudi kao sto je on. Vojska je tu da sti ti Ustav i brani zemlju od spoljnog neprijatelja. Policija treba da radi isto. Na Palama, medjutim, pokusavaju da manipulisu i policijom i oficirima. Njihovo ponasanje usmereno je ka rusenju Ustava.

Na pitanje da li je i dalje ultranacionalista i radikalna kao za vreme rata, Biljana Plavsic je odgovorila:

- Ne vidim sebe kao "ultra", ni ranije ni sada. Moje osnovno uverenje nije se promenilo, i dalje se osecam nacionalistom. Rat je bio jedna vanredna situacija, sada pokusavam da se adaptiram novoj. U Dejtonu je potpisan mirovni sporazum i za mene je postovanje Dejtona izraz patriotizma zato sto se tim sporazumom brani interes bosanskih Srba.

Biljana Plavsic je takodje rekla da je spremna da brani Dejton po svaku cenu ali je dodala:

- Ali samo u njegovoj izvornoj verziji, nijedna linija vise ili manje ne dolazi u obzir. Ne prihvatam argument tipa "duh Dejtona jer ako podjemo tim putem moze nas odvesti do veoma razlicitih i opasn ih tacki gledista.

O jedinstvenoj BiH Biljana Plavsic je rekla:

- Dejton ne govori o jedinstvenoj Bosni i Hercegovini, vec o dva razlicita entiteta koji se specijalnim vezama mogu povezivati sa svojim susedima, Hrvatskom i Srbijom.

- Dok je Dejtonski sporazum na snazi unija Republike Srpske sa Srbijom je potpuno odbacena - rekla je predsednica Republike Srpske dodavsi da njeni licni odnosi sa predsednikom SR Jugoslavije Sloboda nom Milosevicem nisu "ni dobri ni losi" i da je - ako je to za dobrobit bosanskih Srba - spremna da se vidi sa njim, ali je naglasila:

- Ni u kom slucaju Milosevica ne smatram sefom svih Srba, to nije zapisano ni na jednom mestu.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /