Ponedeljak, 24. novembar 1997.

VOJISLAV ANDRIC O KONSTITUISANJU REPUBLICKOG PARLAMENTA

Rasplet u decembru

Sve ce biti jasno najkasnije posle predsednickih izbora. Ko bude uspeo da prikupi 126 glasova resice probleme. No, to je stvar dogovora stranaka

Prosli predsednicki izbori - tako bar govore zvanicni podaci Republicke izborne komisije, a sa njima se, uz neverovatno malo "buke", slozio i "pobednik" Vojislav Seselj - nisu uspeli. Da jesu, najver ovatnije, ne bi bilo toliko prica oko konstituisanja novog parlamenta. Ovako, ostaje da politicki takmaci "izvagaju" sve mogucnosti, konstituisu parlament ili cekaju da prodju novi predsednicki izbor i koji su zakazani za 7. decembar (drugi krug, ako ga bude bilo, odrzace se 21. decembra).

Koalicioni partner Socijalisticke partije Srbije, Nova demokratija, kako je izjavila portparol ove stranke Rebeka Srbinovic, misljenja je da odugovlacenje sa konstituisanjem Republickog parlamenta ne ide u prilog nikome, sem Vojislavu Seselju. S druge strane, u javnosti se cuju i misljenja da bi neke od ingerencija Skupstine - jedna od najbitnijih jeste i usvajanje budzeta - mogla da u sadasnjem "vakuumu" preuzme republicka vlada. Na ove dileme, za "Nasu Borbu", odgovara potpredsednik Skupstine Srbije i predsednik Izvrsnog odbora Nove demokratije Vojislav Andric.

- Vrlo je opasno, kao sto se cuje, da republicka vlada preuzme nadleznot, predlozi i usvoji budzet za narednu godinu. U tom slucaju, Skupstina gubi identitet, jer je budzet jedno od kljucnih pitanja gde moze da utice. Prevashodno, to je pitanje u nadleznosti Skupstine - kaze Andric.

Kada ocekujete konstituisanje Skupstine?

- Predsednicki izbori bice gotovi, najkasnije, 21. decembra. Tada ce sve biti definitivno jasno. Rasplet se, dakle, ocekuje u decembru, kada se konacno mora izaci sa konceptom parlamenta i vlade. Ne vidim razlog zasto odmah nakon toga ne bi bio konstituisan parlament. Time bi bilo ostavljeno dovoljno vremena i za usvajanje budzeta. Poslednja nedelja u decembru je i inace nedelja kada se to radil o.

Da li je moguce da se sve odlozi do januara, kada sadasnjem sazivu istice mandat?

- Ne verujem u tu mogucnost. Sve ce biti jasno najkasnije posle predsednickih izbora. Ko bude uspeo da prikupi 126 glasova resice probleme. No, to je stvar dogovora stranaka.

Zasto tvrdite da nekonstituisanje parlamenta ide naruku radikalima i Vojislavu Seselju?

- Seselj i njegovi radikali koriste ovaj vakuum da, nekim svojim nesuvislim "resenjima" pojacavaju pritisak prema biracima. U svega tri recenice, Seselj kao "stucnjak za sve i svasta", nudi "resenja" za sva pitanja. Koliko su te price realne, njemu nije ni bitno. Bitno je da biracu udje u uvo i da on stekne utisak da Seselj, navodno, moze da resi te probleme. Njemu, dakle, ide naruku, kada Skups tina ne zaseda i ne resava probleme, pogotovo sto naredne cetiri godine treba da budu godine ukupnih reformi.

B. Cani

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /