Ponedeljak, 24. novembar 1997.

Uzvratna poseta

Jelica Putnikovic

Kinezi su preplavili beogradski buvljak. Ova pijaca se, doduse, zvanicno zove Otvoreni trzni centar, i kao osnovi za buducu Kinesku cetvrt u glavnom gradu Jugoslavije joj verovatno i ne prilici tako prizemno ime kao sto je "buvljak".

To sto Kinezi svoju ekspanziju u Beogradu pocinju bas na Buvljaku ne treba da cudi, jer slicno je bilo i u ostalim istocnoevropskim zemljama, koje su pre nas krenule u trzisno otvaranje prema Istoku i Zapadu. Ko ne veruje moze da se uveri u Budimpesti, Bukurestu, Sofiji,.. Na njihovim kineskim i buvljim pijacama.

Zato sam sklonija da poverujem u zvanicni demanti Kine da je sa Slobodanom Milosevicem i njegovom vojnom pratnjom bilo pregovora o prodaje Jugoslaviji balistickih raketa srednjeg dometa i protivoklop nih raketa. I to ne zbog ubedjenosti da Sen Guofang, predstavnik kineskog ministarstva spoljnih poslova Kine govori istinu. Vec stoga sto vise treba verovati jednom od clanova sangajske delegacije, k oja ovih dana po Srbiji pregovara o prodavanju telekomunikacione opreme, frizidera, ves masina i televizora. Lepo covek priznao da su iskoristili posetu Slobodana Milosevica Kini da "uzvrate posetu". I da su sada zadovoljni, jer svi su spremni sa njima da pregovaraju. O prodaji kineskih proizvoda, za sta su kineske banke spremne kineskim firmama da odobre povoljne kredite.

Jeste da je Dragisa Antic, potpredsednik holdinga EI Nis demantovao najavu Momira Pavlicevica, potpredsednika Privredne komore Srbije o uvozu televizora ali, svojevremeno su iz Nisa stizali demantiji o uvozu korejskih televizora, pa je trziste, ipak, bilo preplavljeno jeftinom elektronikom iz Azije.

Uostalom, Pavlicevic je pominjao cifru od pet hiljada televizora, od kojih ce samo (?) dve uvesti EI. Izjava je, kao sto i sam Antic kaze, data posle zatvorenog sastanka sa Kinezima. A Kinezi su u sv ojoj spremnosti da prodaju svoju robu bili toliko predusretljivi da su potencijalnim partnerima nudili i brojeve svojih hotelskih soba. Da ne bi iz Srbije, za njima, morali putovati u Kinu. Mada im t o i ne bi palo tesko posle otvaranja avio linije Beograd - Peking.

Do sada smo na ovdasnjem trzistu pored svih mogucih kvaliteta i dizajna kineske svile i odevnih predmeta od ove prirodne tkanine imali, na primer, kineske cackalice i pravu poplavu kineskih igracaka. Kineske igracke su, doduse, preplavile celu Evropu, pa zasto bi Srbija bila izuzetak.

Preterivanja oko raketa i televizora treba, medjutim, shvatiti samo kao odvlacenje paznje od kineske nafte. Jer, o kineskoj cetvrti se u Srbiji pocelo govoriti posle sklapanja ugovora o visegodisnjem kineskom barter aranzmanu u osnovi koga je nafta. A naftu, nazalost, ne pominju ni Pavlicevic ni Sen Guofang, a nisu se o naftnom aranzmanu culi hvalospevi ni po Milosevicevom povratku. Svi su izgle di da cemo umesto naftnim derivatima, pre svega mazutom i loz uljem, morati da se zadovoljimo (citaj, "zagrejemo") kineskim perjanim jaknama.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /