Ponedeljak, 24. novembar 1997.

UOCI NASTAVKA SEDNICE CRNOGORSKOG PARLAMENTA

Poslednja mogucnost za dogovor

Od ishoda danasnje sjednice Odbora za politicki sistem Skupstine Crne Gore zavisi hoce li biti podjednako zadovoljni i "bulatovicevci" i "djukanovicevci"

Podgorica. - Za danas u Podgorici zakazana sjednica Odbora za politicki sistem Skupstine Crne Gore, na kojoj bi trebalo uciniti posljednji napor da se dodje do kompromisne formulacije zakljuca ka o tome kako da Crna Gora izadje iz aktuelne politicke krize, o kojoj crnogorski parlament raspravlja duze od deset dana. Na prethodnoj sjednici pomenutog Odbora, koja je odrzana na Cetinju u cetvr tak, 20. novembra, nije doslo do dogovora poslanickih grupa dva suprotstavljena DPS-a oko teksta zakljucaka koje bi trebalo da usvoji parlament. Tog dana je predsjednik parlamenta Svetozar Marovic no vinarima saopstio da je dogovor izvjestan, dok potpredsjednik parlamenta Zoran Zizic, inace potpredsjednik Bulatovicevog DPS-a, nije dijelio Marovicev optimizam.

Tokom vikenda, kako saznaje "Nasa Borba", nije bilo nikakvih dodatnih konsultacija i dogovora izmedju predstavnika dvije Demokratske partije socijalista CG oko toga kako da se razrijese sporna pitanj a. A glavni spor je oko karaktera prelazne vlade i datuma njenog konstituisanja.

U poslanickoj grupi Bulatovicevog SPS-a insistiraju na tome da prelazna vlada bude tehnicka, odnosno da u nju ne ulaze istaknute politicke licnosti iz parlamentarnih partija, kao i na tome da ova vla da bude formirana prije donosenja odluke o skracenju mandata sadasnjem sazivu parlamenta.

U Demokratskoj partiji socijalista na cijem je celu dr Milica Pejanovic - Djurisic nijesu bili skloni da se u zakljuccima precizira vrijeme formiranja prelazne vlade, vec su bili za formulaciju "blag ovremeno".

Prema informacijama koje je "Nasa Borba" juce dobila iz vrha Bulatovicevog DPS-a, u ovoj aprtiji i dalje vlada veliko nepovjerenje u garancije koje im drugi DPS nudi u vezi sa statusom njihovih posla nika i odbornika. Na oprez ih, kako nam je receno, navodi to da je jednom njihovom odborniku u SO Cetinje vec oduzet mandat, a da se to isto sprema i za odbornike u SO Podgorica.

Tokom dosadasnjih pregovora izmedju predstavnika dva DPS-a, u kojima su participirale i ostale parlamentarne stranke, postignut je dogovor oko toga da se prijevremeni parlamentarni izbori odrze izmed ju 15. aprila i kraja maja iduce godine, da se do kraja ove godine usvoji paket izbornih zakona (prethodno bi u njihovu izradu bile ukljucene sve parlamentarne grupe) i da se formira visestranacka pr elazna vlada.

D. Vukovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /