Ponedeljak, 24. novembar 1997.

SUDSKI PROCES DEVETNAESTORICI SE NASTAVLJA DANAS, ZAVRSNOM RECJU OPTUZBE

I ovaj dokazni postupak - vec vidjeno

Ukoliko se u medjuvremenu ne pojavi novi dokaz, proces se moze smatrati okoncanim

Ismet Hajdari

Najveci ovogodisnji sudski proces na Kosovu u kojem se devetnaestorica Albanaca (od kojih se dvojici sudi u odsustvu) optuzuju da su kao clanovi Oslobodilacke armije Kosova ucestvovali ili planirali ucesce u vise oruzanih napada tokom prosle i pocetkom ove godine privodi se kraju.

U Okruznom sudu u Pristini je, nakon pojedinacnog saslusanja sedamnaestorice optuzenih, izveden i dokazni postupak i za danas je predvidjena zavrsna rec optuzbe i odbrane. Dokazni postupak u procesu devetnaestorici se ni u cemu nije razlikovao od prethodnih masovnih sudjenja na Kosovu. U celosti su izvedeni dokazi koje je predlozila optuzba, a vecinu predloga odbrane za izvodjenje novih dokaza, krivicno vece kojim presedava sudija Dragoljub Zdravkovic je odbilo.

Od 17 svedoka optuzbe, "glavni" svedok i jedini Albanac medju njima, Hamdi Ljokaj je pred sudom opozvao izjavu koju je dao u istrazi i kojom je teretio jednog od optuzenih Agrona Tolaja. "Javno se ov de pred svima izvinjavam optuzenom Agronu Tolaju, jer me je policija zlostavljanjem i pretnjom da ce uhapsiti dve moje sestre i optuziti ih za terorizam, prinudila da u istrazi potpisem izjavu protiv njega", ustvrtio je Ljokaj. Na njegovo trazenje da mu sud pruzi garancije da van suda nece imati neprijatnosti zbog toga sto se nije pridrzavao policijskog uputstva sta i kako da govori na sudjenju, predsedavajuci Krivicnog veca Dragoljub Zdravkovic je, ne izjasnjavajuci se o mogucnosti policijske odmazde, Ljokaju odgovorio damu od suda ne prete nikakve posledice za opoziv izjave iz istraznog p ostupka.

Nakon kraha "policijski prepariranog svedoka", pred sudom se izredjalo jos 17 svedoka srpske nacionalnosti, medju kojima su bili policajci-svedoci koji su bili na duznosti u momentu napada na policij ske stanice, kao i predstavnici porodica kojima pripadaju lica nastradala u oruzanim napadima. Policajci-svedoci nisu mogli da kazu ko je napadac, niti su prema njihovim izjavama u momentu otvaranja vatre videli nekog, jer su prilikom napada bili unutar policijskih objekata. Niko od ovih svedoka nije mogao dovesti u bilo kakvu materijalnu vezu optuzene sa napadima, niti su mogli biti iskorisceni za direktno suocavanje ili prepoznavanje napadaca medju optuzenima. Jos manje su to u stanju bili da ucine clanovi porodica kojima pripadaju zrtve.

Enigma oruzje

Oruzje koje je u dokaznom postupku prezentirala odbrana bez konkurencije predstavlja najvecu enigmu dokaznog postupka i zbog toga sto sud nije odgovorio na tvrdnju odbrane da je u sudnici prezentiran o mnogo manje oruzja nego sto se pominje u optuznici. I krajnji i verovatno najveci paradoks koji je u vezi sa oruzjem nametnula odbrana, a sud nije pruzio odgovor, odnosi se na tvrdnju odbrane da je gotovo kompletno oruzje nadjeno kod Latifa Brajsorija, Albanaca koji se uopste ne nalazi na optuzenickoj klupi.

Drugo bitno obelezje dokaznog postupka bio je generalni negativni stav Krivicnog veca prema dokazima koje je predlozila odbrana. Sud je, uz obrazlozenje, da bi se time proces nepotrebno odugovlacio ( ili kako je to zastupnik optuzbe Miodrag Surla rekao da se "time diskredituje rad istraznih i sudskih organa") odbio sledece predloge odbrane: da se oruzje koje se pripisuje optuzenima uprkos njihovo j tvrdnji da im ga je policija podmetnula, uputi na super balisticku ekspertizu i utvrdi da li je ono identicno caurama koje su nadjene na mestima napada: da se optuzeni koji su prevremeno kao nespos obni otpusteni iz nekadasnje JNA upute na super psihijatrijsku analizu: da se optuzeni Aljban Neziri uputi na detektor lazi; da se pozovu svedoci koje predlazu optuzeni, da se iz spisa predmeta izuzm u izjave optuzenih iznudjene torturom u istrazi.

Posebnu pricu u dokaznom postupku predstavlja oruzje koje, prema tvrdnjama optuzbe pripada optuzenima: sest kalasnjikova, tri lovacke puske, tri rucna pistolja, skorpion i sedam rucnih bombi. Prema t vrdnjama odbrane, ni jedan primerak tog oruzja nije direktno oduzet od optuzenih. Medju novinarima koji prate proces devetnaestorici nije moglo ostati neprimeceno da je prilikom prezentacije pomenuto g oruzja u Velikoj sali Okruznog suda u Pristini, kao i na pocetku sudjenja 27. oktobra, snimanje jedino bilo dozvoljeno ekipi drzavne TV sto je, ako se ima u vidu da ostalim novinarima nije u sudnic u bilo dozvoljeno unosenje cak ni kompjuterskih disketa, ostavilo utisak dobro rezirane propagandne predstave. Jedini primerak izlozenog oruzja koji je, prema tvrdnjama optuzbe, identican caurama ko je su pronadjene na mestima napada, bio je skorpion, kojim je u drugoj polovini prosle godine kod sela Donje Ljupce bio ubijen Albanac Ejup Bajgora, inspektor Drzavne bezbednosti. Prema tvrdnjama odb rane, medjutim, registarski broj izlozenog skorpiona nije bio identican broju skorpiona koji se navodi u istraznim materijalima. Sud se, medjutim, nije izjasnio o ovoj primedbi odbrane.

Odbrana i optuzeni su, kao neosnovane, odbacili i fotodokumentaciju optuzbe, sacinjenu tokom policijskog pretresa stanova optuzenih. Tvrdeci da nije prisustvovao pretresu njegovog stana i da je te za pisnike potpisao u policiji, Nait Hasani, koga optuznica tereti da je "mozak" Oslobodilacke armije Kosova, nije zeleo ni da komentarise tvrdnju da su knjige, literatura i kompjuter koji se navode u t im zapisnicima sluzili za teroristicku delatnost.

Proces devetnaestorici se nastavlja danas zavrsnom recju optuznice. Materijalno, proces se, ukoliko se u medjuvremenu ne pojavi neki novi dokaz, moze smatrati okoncanim.

Citanje lekarskih nalaza

Jedini zahtev odbrane cije je izvodjenje u dokaznom postupku dozvolio predsedavajuci Veca Dragoljub Zdravkovic je citanje lekarskih nalaza o zdravstvenom stanju optuzenih tokom istraznog pritvora. Ia ko su ovi lekarski zapisnici, prema tvrdnjama advokata, radjeni sa zakasnjenjem od tri nedelje do mesec i po dana od dana podnosenja zahteva za lekarskim pregledom, sto je, prema odbrani, znacajno ut icalo da izblede povrede optuzenih zadobijene torturom, i iz sadrzine ovih nalaza je bilo ocigledno da se sa optuzenima u istrazi ni najmanje nije nezno postupalo. Tako su zatvorski lekari konstatova li na telu Aljbana Nezirija podlive velicine 40 puta pet santimetara. Ali zato, isti lekari nisu na primer, konstatovali slomljena rebra prvooptuzenom Naitu Hasaniju, cije je on tragove svlaceci odec u u sudnici, pokazao.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /