Ponedeljak, 24. novembar 1997.

BRISELSKI KOMENTARI FRANCUSKO-NEMACKE INICIJATIVE ZA KOSOVO, UOCI DANASNJE SEDNICE SAVETA MINISTARA EU

Pravi predlog, ali u pogresno vreme

Mirko Klarin
dopisnik "Nase Borbe" iz Brisela

Za promenu, sefovi diplomatije evropske "petnaestorice" se danas u Briselu nece posebno baviti situacijom u SR Jugoslaviji. U evropskim diplomatskim krugovima isticu da za tim "nema potrebe", dve ned elje nakon sto je Savet ministara - u zakljucima o (ne)postovanju uslova iz tzv. regionalnog pristupa EU i u specijalnoj poruci jugoslovenskoj javnosti - jasno rekao sta se od Beograda ocekuje i sta mu se, zauzvrat, nudi. Beogradu se, dakle, ostavlja jos vremena da razmisli kako ce, s tim u vezi, postupiti, a Savet ministara ce se kroz dve sedmice (8. decembra) ponovo na to vratiti, prilikom raz matranja predloga Komisije o tzv. autonomnim trgovinskim merama za 1998. Ocekuje se da ce Komisija taj predlog formalno prezentirati nadleznim telima EU tokom ove sedmice, te da ce u njemu preporucit i da se trgovinske povlastice za 1998. odobre BiH i Hrvatskoj, ali ne i SR Jugoslaviji. Konacnu rec, medjutim, imace Savet ministara.

Zaobilazenje SR Jugoslavije na danasnjoj sednici Saveta ministara moglo bi se, takodje, tumaciti i kao samonametnuta "izborna cutnja." Ne samo zbog toga sto Evropljani ne zele da se mesaju, tj. uklju cuju u kampanju za izbor predsednika Srbije, vec i zato sto im je, kako kazu, jasno da nista od onog sto od Beograda ocekuju ne mogu dobiti pre 7. decembra. Evropske diplomate angazovane na jugoslove nskom dosijeu je utoliko vise iznenadila francusko-nemacka inicijativa za Kosovo, buduci da je upravo Kosovo, kako smatraju, "problem koji se niko u Srbiji nece usuditi da pipne pre izbora."

Prvo, ali vec uobicajeno, iznenadjenje "trinaestorice" je sto su za inicijativu svojih nemacko-francuskih partnera saznali iz agencijskih izvestaja, a ne iz diplomatskih kanala ili tela u kojima se f ormulise tzv. zajednicka spoljna politika EU. No tome se u briselskim diplomatskim krugovima - naviknutim na povremene "solisticke nastupe" pojedinih partnera - ne pridaje prevelik znacaj. Za samu in icijativu kazu da je "pozitivna" - u meri u kojoj je "pozitivno sve sto moze da doprinese resenju" - ali ne vide u njoj nikakvu "dodatnu vrednost", u odnosu na ono sto je, na istu temu, vec receno il i napisano u brojnim zakljuccima Saveta ministara i deklaracijama EU. Jedina, i nesumnjivo znacajna, "dodata vrednost" je cinjenica da su se ispod takve inicijative potpisali sefovi diplomatije Franc uske i Nemacke. U briselskim diplomatskim krugovima, ipak, izrazavaju cudjenje "tajmingom", odnosno cinjenicom da su "Kinkel i Vedren svoj nesumnjivi autoritet zalozili za pravu stvar, ali u pogresno vreme." Tj. dve sedmice uoci izbora, kada se od Beograda ne moze ocekivati bilo kakav ustupak u pogledu Kosova.

Umesto SR Jugoslavijom, Savet ministara EU ce se danas pozabaviti Bosnom i njenim entitetima, a u pripremi zajednicke evropske pozicije za predstojeci ministarski sastanak tzv. Upravnog odbora Saveta za implementaciju mira, koji ce se 9. i 10. decembra odrzati u Bonu. Raport o aktuelnoj situaciji u Bosni i, posebno, u Republici Srpskoj nakon vanrednih parlamentarnih izbora, evropskim sefovima di plomatije ce podneti visoki predstavnik Karlos Vestendorp.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /