Ponedeljak, 24. novembar 1997.

RUGOVA U FRANCUSKOM "LIBERASIONU"

"Zid tisine oko Kosova mora biti srusen

Pariz, FoNet. - Lider kosovskih Albanaca Ibrahim Rugova izjavio je u intervjuu subotnjem "Liberasionu" da zid tisine oko Kosova mora biti srusen. "Iskazano iskreno interesovanje medjunarodne z ajednice za kosovski problem vraca mi optimizam", rekao je Rugova, povodom zajednickog zahteva ministara inostranih poslova Francuske i Nemacke, da se otvori dijalog o Kosovu, upucenog predsedniku SR Jugoslavije Slobodanu Milosevicu.

Rugova je ujedno apelovao na Francusku da konkretnim prisustvom u Pristini doprinese brzem resavanju kosovskog problema. Objasnjavajuci zasto je protivnik radikalnih nacina za resenje konflikta, sto po proceni francuskog dnevnika ne nailazi na odobravanje njegovih sunarodnika, Rugova je rekao da takva vrsta nezadovoljstva postoji kod jednog dela omladine i elite, dok vecina naroda shvata da bi s vaki konflikt imao tragicne posledice po Kosovo. Srbija je i dalje veoma jaka, i da bi se izbeglo krvoprolice i etnicko ciscenje, nema druge solucije do da se nastavi dosadasnja politika.

Rugova je podsetio da je, posle niza godina jesenas doslo do demonstracija albanskih studenata, s ciljem da se napokon postuje dogovor o jedinstvenom skolstvu, a sto bi Albancima omogucilo povratak n a pristinski univerzitet. "Blokadom srpske strane taj dogovor je ostao mrtvo slovo na papiru", ocenio je on. Smatrajuci sporazum veoma vaznim, Rugova je podsetio da je do sada Beograd odbijao bilo ka kvu vrstu pregovora. "Sada moramo ici dalje, kako bi bio preciiziran konkretan datum", zakljuucio je on.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /