Ponedeljak, 24. novembar 1997.

INTERVJU PASKALA MILJOA, ALBANSKOG MINISTRA INOSTRANIH POSLOVA, AGENCIJI BETA

Autonomija Kosova - realno resenje

Miljo je rekao ce Albanija prihvatiti "svako realisticno resenje koje ce biti u interesu kosovskih Albanaca, pocev od obrazovanja, nauke, kulture, zdravstvenog sistema, jer proces realizacije maksima lnog plana kosovskih Albanaca nije plan koga treba odmah ostvariti"

Albanski ministar inostranih poslova Paskal Miljo izjavio je da problem Albanaca na Kosovu treba resavati na realistican nacin, konkretnim koracima u pravcu realizacije njihovih nacionalnih aspiracij a i dodao da je autonomija Kosova prihvatljiva kao prvi korak u tom pravcu. U intervjuu za agenciju BETA, Miljo je rekao ce Albanija "uvek podrzavati ono sto je izraz volje albanskog naroda na Kosovu . Problem je koliko to mozemo da realizujemo u ovom trenutku".

On je rekao da sada probleme treba resavati "realisticno, cineci konkretne korake u pravcu ostvarenja nacionalnih aspiracija" kosovskih Albanaca. "Prvi korak bila bi koordinacija tih pokusaja sa medj unarodnom zajednicom i medjunarodnim institucijama kako bi kosovskim Albancima bila vracena ljudska prava i slobode. To bi kasnije posluzilo kao cvrsta osnova da se ide dalje u pravcu ostvarivanja nj ihovih nacionalnih prava kako bi se dobro poznati princip samoopredeljenja izrazio na adekvatan nacin".

Na pitanje da li bi Albanija prihvatila autonomiju Kosova kao prvi korak, ukoliko to bude ponudjeno kao resenje, Miljo je odgovorio: "Da, to sigurno, pod uslovom da se poglavlje istorije kosovskih Al banaca ne zavrsi na tome". Miljo je rekao ce Albanija prihvatiti "svako realisticno resenje koje ce biti u interesu kosovskih Albanaca, pocev od obrazovanja, nauke, kulture, zdravstvenog sistema, jer proces realizacije maksimalnog plana kosovskih Albanaca nije plan koga treba odmah ostvariti". "U politici moramo da budemo fleksibilni, jer razlicite politike moraju biti primenjivane u razlicitim situacijama", rekao je Miljo. Po njegovom misljenju, ta fleksibilnost bi podrazumevala pre svega pregovore izmedju Beograda i kosovskih Albanaca, kao najzainteresovanijih strana, "i njih nijedna drug a strana ne moze da zameni". "U vise navrata smo ponovili da albanska vlada ne nastupa umesto kosovskih vlasti i rukovodstva kosovskih Albanaca. Ona, koristeci svoje pravo kao maticna drzava, aktivno m spoljnom politikom cini sve sto je moguce da bi pomogla realizaciji aspiracija Albanaca sa Kosova", rekao je Miljo.

Na pitanje o zvanicnom zahtevu Beograda o podizanju odnosa na ambasadorski nivo, Miljo je rekao da ce to pitanje biti resavano "u okviru sveukupne politike i odnosa izmedju Albanije i SRJ. Necemo ga razmatrati kao poseban slucaj, vec u zavisnosti od buduceg razvoja odnosa izmedju dve zemlje, kao i od stava medjunarodne zajednice prema Jugoslaviji i resavanju kosovskog problema". Albanski minista r spoljnih poslova Paskal Miljo, na pitanje novinara Bete, ocenio je da se o visem nivou diplomatskih odnosa izmedju Albanije i SR Jugoslavije moze razmisljati "kada bude doslo do pozitivnog razvoja u resavanju kosovskog pitanja i bilateralnih odnosa dve zemlje".

Sta je receno na Kritu

On je, na pitanje da precizira sta je tacno dogovoreno na nedavnom balkanskom samitu na Kritu oko razmene ambasadora izmedju SRJ i Albanije, rekao da ima "pogresnih tumacenja oko toga sta je na Kritu o tome receno". "Nije receno da ce diplomatski odnosi biti podignuti na ambasadorski nivo. To je tendencija, perspektiva, koja ne zavisi samo od resavanja kosovskog problema na prihvatljiv nacin, ve c i od spoljneg zida sankcija medjunarodne zajednice prema SRJ", rekao je Miljo.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /