Ponedeljak, 24. novembar 1997.

OPTUZBE NEPROGLASENOG PREDSEDNICKOG KANDIDATA "PREPORODA" MIROSLAVA SOLEVICA

Od 15 kandidata ostalo sedam

Americka i nemacka ambasada saglasne s izbornom farsom koju su dogovorile Gajeviceva, Seselj i Draskovic

Nis. - Generalni sekretar SPS Gorica Gajevic, predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Seselj i predsednik Srpskog pokreta obnove Vuk Draskovic dogovorili su se da na predstojecim izborima bude samo sedam predsednickih kandidata, koji ce biti utvrdjeni mimo izbornog zakona, za sta su dobili saglasanost americke i nemacke amasade u Beogradu, izjavio je juce za "Nasu borbu" nepotvrdjeni predsednicki kandidat PO "Preporod" i nekadasnji kosovski lider Miroslav Solevic.

Prema njegovim recima, ovakav "dogovor" je postignut da bi se kompromitovala institucija izbora predsednika republike Srbije i da bi na predstojecim izborima nesmetano pobedio predsednicki kandidat l eve koalcije Milan Milutinovic. "Posle saopstenja RIK proslog petka, kojim se potvrdjuje kandidatura samo sedmorici predsednickih kandidata, uprkos tome sto je cak 15 kandidata dobilo resenja da su i m kandidature ispravne, uveren sam da je istinita prica koja kola Beogradom i Srbijom kako je bracni par sa Dedinja Milutinovicu zagarantovao pobedu na predstojecim izborima, posto je on pristao da n a njih izadje samo pod tim uslovom", kaze Solevic.

"Proslog cetvrtka, dan pre ovakvog saopstenja RIK, bio sam sluzbeno u Beogradu i bliski saradnik Vojislava Seselja mi je rekao da ce na predstojecim predsednickim izborima biti samo sedam kandidata i da su to dogovorili Gajeviceva, Seselj i Draskovic, uz saglasnost americke i nemacke ambasade. Tada sam mu rekao da je to nemoguce, posto ima jos onih koji su dobili resenja RIK da ispunjavaju sve z akonske uslove, ali su dogadjaji potvrdili tacnost ovakve informacije", tvrdi Solevic.

Ovaj nepotvrdjeni predsednicki kandidat dobio je 17. novembra resenje RIK, koje je potpisao njen predsednik Balsa Govedarica, kojim se "utvrdjuje da predlog predsednickog kandidata Miroslava Solevica , koji je podnela PO 'Preporod', ispunjava uslove utvrdjene Zakonom o izboru predsednika republike". Solevic poseduje i pismeni poziv republickog Ministarstva informisanja, koji je potpisala ministar Radmila Milentijevic, da prisustvuje sastanku na kojem ce se utvrditi predlog sporazuma o ravnopravnom predstavljanju predsednickih kandidata, "u skladu sa Zakonom o izboru predsednika republike i Z akonom o izboru narodnih poslanika". Datum na ovom pozivu je 20. novembar, a sastanak je trebalo da bude odrzan proslog petka u 17 casova.

Solevic tvrdi da je proslog petka od ostalih predsednickih kandida saznao da su ih sekretar RIK Nebojsa Rodic i njegov zamenik Kosta Radunovic od 10 casova nadalje pozivali na razgovor, tokom kojeg s u im navodno pretili cak i "nekakvim krivicnim gonjenjima", te su mnogi od njih odustali od kandidature. Prema njegovim recima, zbog obima takvog "posla" RIK nije mogla da saopsti konacnu listu kandi data u 12 casova, kako je bilo predvidjeno, vec je to ucinila tek u 17 casova. On dodaje da njega niko nije zvao na takav razgovor, ali da je prilikom odlaska na razgovor o ravnopravnom predstavljanj u predsednickih kandidata, bio "arogantno i grubo izbacen", jer mu je receno da "nije pozvan", uprkos tome sto je pokazao poziv republickog Ministarstva informisanja.

"Sada sam uvideo da su predstojeci predsednicki izbori najobicnija farsa i da se sprema velika izborna prevara, posto su socijalisti, radikali i SPO vec dogovorili da ce na izbore izaci 'vecina' grad jana i ko ce pobediti. Uvideo sam da su ovoga puta Djindjic, Pesiceva, Kostunica i svi koji bojkotuju izbore potpuno u pravu. Ovde izbore jos uvek organizuje UDBA i oni su slika naseg sistema", kaze predsednicki kandidat "Preporoda", koji obuhvata sedam manjih vanparlamentarih stranaka.

Solevic dodaje da bi sam povukao predsednicku kandidaturu da su ga "lepo zamolili" da to ucini iz drzavnih ili nacionalnih interesa. Takodje kaze da je juce podneo zalbu na odluku RIK, te da ce Vrhov nom sudu Srbije podneti tuzbu zbog "kriminalnih radnji ove komisije".

Z. Miladinovic

Optimalno

"Sedam predsednickih kandidata je manji broj predsednickih kandidata nego na predstojecim izborima i to je nase demokratsko dostignuce. To je optimalan broj, jer se glasovi nece rasipati, a i izbori ce imati ozbiljniju tezinu, nego da na njima ucestvuje veci broj kandidata", rekao je predsednicki kandidat leve koalicije SPS-JUL-ND Milan Milutinovic preksinoc na niskoj Televiziji Pet.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /