Utorak, 25. novembar 1997.

JUCE U PODGORICI ZASEDAO ODBOR ZA POLITICKI SISTEM SKUPSTINE CRNE GORE

Izostao dogovor dva krila DPS

Nakon sto su poslanici Bulatoviceve DPS predlozili da se visestrnacka prelazna vlada formira do kraja jesenjeg zasedanja parlamenta, ostali clanovi Odbora, ocenivsi da je to neprihvatljivo, vecinom g lasova (sedam prema dva) usvojili predlog zakljucka sa prethodne sednice na Cetinju

Podgorica. - Izjalovila su se ocekivanja da ce na jucersanjoj sjednici Odbora za politicki sistem Skupstine Crne Gore biti postignut dogovor o tome kako treba da glasi predlog zakljucaka, ciji m bi usvajanjem bila okoncana visednevna rasprava o postizbornoj politickoj krizi u republici. Na sjednicu Odbora poslanici iz Bulatoviceve DPS (Vukasin Simonovic i Nikola Dzuovic) dosli su sa novim zahtjevom da se u predlogu zakljucaka precizira da ce visestranacka prelazna vlada biti formirana do kraja tekuceg redovnog zasjedanja parlamenta, sto znaci najkasnije do kraja ove godine. To bi podr azumijevalo i da se do kraja tekuceg jesenjeg zasjedanja parlamenta donese odluka o skracenju mandata sadasnjem sazivu crnogorskog parlamenta. Za ostale clanove Odbora (poslanike DPS, na cijem je cel u dr Milica Pejanovic-Djurisic, SDA CG i Demokratskog saveza u CG) ovaj zahtjev je bio neprihvatljiv, pa je, vecinom glasova (sedam prema dva) usvojen predlog zakljucaka do kojeg se, uz kasnije nezna tne izmjene, doslo na prethodnoj sjednici Odbora na Cetinju.

Obrazlazuci zahtjev da se u predlogu zakljucaka precizira da ce visestranacka prelazna vlada biti formirana do kraja ovog zasjedanja crnogorskog parlamenta, Vuksan Simonovic je naveo kako je to rezul tat naknadnih saznanja njegove partije da u drugom DPS-u razlicito od njih tumace ranije dogovoreni zakljucak u vezi visestranacke prelazne vlade. Pomenuo je konkretno tumacenje koje je dao Svetozar Marovic, predsjednik crnogorskog parlamenta, na konferenciji za stampu, u prosli cetvrtak na Cetinju. Simonovic je, uz to, podvukao da je ovo "minimum minimuma" ispod kojeg njegova partija nece ici u dogovoranja oko predloga zakljucaka.

"Cini mi se da vi namjerno ne zelite da se dodje do usaglasavanja teksta ovih zakljucaka", bila je prva reakcija predsjednika Odbora za politicki sistem Dragana Djurovica, inace sefa poslanicke grupe DPS CG na cijem je celu gospodja Pejanovic-Djurisic.

Ukoliko bi se usvojila formulacija koju je predlozila Bulatoviceva DPS, onda bi, procijenio je Djurovic, sadasnja vlada morala da podnese ostavku ili da joj se izglasa nepovjerenje. To bi, istovremen o, znacilo da mandatara za sastav nove, visestranacke prelazne vlade odredjuje "odlazeci" predsjednik Crne Gore Momir Bulatovic, sto je Djurovic ocijenio kao apsurd.

Simonovic je odbacio optuzbu da njegova partija bjezi od dogovora, naglasavajuci kako oni "cine sve da nadjemo izlaz iz ove krize". Zakljucci, prema njegovom misljenju, treba da budu precizni, kako i m ne bi trebalo nikakvo dodatno tumacenje.

Nakon negativnih reakcija vecine clanova Odbora za politicki sistem na ono sto je predlozeno od strane Bulatoviceve DPS, i jasno izrazenog stava poslanika Simonovica da oni nemaju mandat da "ni za jo tu" odstupe od zahtjeva, poslanik Djordjije Pribilovic je predlozio da se da pouza. Nakon kraceg prekida sjednice Odbora bilo je jasno da niko nije spreman na popustanje, pa je vecinom glasova usvoje n predlog zakljucaka koji je ranije bio usaglasen.

Nakon obavljenog glasanja, clan Odbora iz Bulatovicevog DPS, Nikola Dzuovic jos jednom je potencirao da bi trebalo prihvatiti njegov predlog da se ostavi mogucnost sefovima svih poslanickih grupa u c rnogorskom parlamentu da predsjedniku Momiru Bulatovicu zajdnicki predloze mandatara i sastav buduce visestranacke prelazne vlade. Ni tada, a ni ranije, ovaj njegov predlog niko ozbiljno nije shvatio .

Poslije ovakvog ishoda dogovaranja u Odboru za politicki sistem, mala je vjerovatnoca da na samoj sjednici crnogorskog parlamenta dodje do nekog pozitivnog zaokreta. Najizglednij je, dakle, da parlam entarna vecina usvoji onakav predlog zakljucaka o razrjesenju politicke krize u Crnoj Gori kakav je usvojen na sjednici Odbora.

D. Vukovic

Bulatovicev predlog - zamka

U izjavi datoj novinarima nakon okoncanja sjednice Odbora za politicki sistem, njegov predsjednik Dragan Djurovic ocijenio je da je novi zahtjev Bulatoviceve DPS imao za cilj dodatno produbljivanje p oliticke krize u Crnoj gori. Naime, ukoliko bi Momir Bulatovic predlagao mandatara za sastav prelazne vlade, on bi, besumnje, predlozio nekoga ko ne bi bio po volji parlamentarne vecine, i njegov pre dlog bi bio odbijen. Ukoliko, objasnio je Djurovic, u roku od 60 dana ne bi bila izabrana nova (prelazna) vlada, onda bi se stekli uslovi za raspustanje parlamenta.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /