Utorak, 25. novembar 1997.

PROTEST NJUJORSKE DIREKCIJE SOROSEVOG OTVORENOG DRUSTVA ZBOG SUDSKIH PRESUDA U ZAGREBU

Tudjman krsi Helsinsku povelju

Arie Najer, predsednik njujorskog Instituta za otvoreno drustvo, protestovao zbog sudjenja u Zagrebu dvojici predstavnika Soroseve fondacije. Tudjmanova policija zaplenila 65.000 dolara iz kase fonda cije

Vasington. - Predsednik njujorskog Instituta za otvoreno drustvo Arie Najer najostrije je protestovao zbog proslonedeljne odluke zagrebackog suda, kojom su dva predstavnika ovog instituta uslo vno osudjena zbog navodnih prekrsaja oko placanja poreskih dazbina ove Soroseve fondacije u Hrvatskoj.

- Ovim neosnovanim, politicki motivisanim presudama, Hrvatska se izdvojila kao prva drzava iz bivseg komunistrickog sveta koja je rad nasih fondacija okvalifikovala kao kriminal.Sad je sasvim jasno d a se sa najviseg drzavnog nivoa vodi sistematska kampanja sa ciljem da se nezavisne organizacije isteraju iz Hrvatske - receno je, pored ostalog, u Najerovom saopstenju povodom sudskih presuda u Zagr ebu, uz poziv medjunarodnoj zajednici da se pridruzi Institutu za otvoreno drustvo u otporu pokusajima Tudjmanove vlasti da kontrolise i isteruje nezavisne organizacije iz Hrvatske.

Nedavna presuda Okruznog suda u Zagrebu predstavlja kulminaciju propagandne kampanje i sasvim otvorenog politickog pritiska na Sorosevu fondaciju, koji su poceli decembra prosle godine, kad je Franjo Tudjman - uzimajuci za povod pomoc ove multinacionalne organizacije nezavisnim medijima i organizacijama za zastitu ljudskih prava - javno optuzio IOD za pokusaj unosenja "opasne strane ideologije" u Hrvatsku.

Nepunih nedelju dana posle ovog Tudjmanovog napada, u Zagrebu je uhapseno dvoje sluzbenika i zaplenjeno 65.000 dolara iz kase fondacije, uz podizanje otpuzbe zbog navodne utaje poreza (cijeg je placa nja IOD, inace, oslobodjen) i pokretanja istrage o svekupnoj delatnosti ove organizacije u Hrvatskoj.

- Ovaj zahtev predstavlja deo sistemskih napada hrvatskih vlasti na gradjansko drustvo, sa ciljem da se uspostavi zvanicna kontrola nad stranim i domacim fondacijama, inostranim poslovnim predstavnis tvima, humanitarnim i ostalim nevladinim organizacijama, ili da se u potopunosti okonca njihov dalji rad u Hrvatskoj. Ovaj napad sprovodi se kombinacijom propagandne, pravne, finansijske i administra tivne represije, i on je u suprotnosti sa medjunarodnim ugovorima koje potpisala Hrvatska, ukljucujuci Helsinsku povelju i pratece medjunarodne sporazume o ljudskim i politickim pravima - navodi se u pomenutom njujorskom saopstenju, uz upozorenje da ce novi Zakon o udruzivanju, koji je u pripremi, "drasticno smanjiti slobodu rada nevladinih organizacija u Hrvatskoj".

Institut za otvoreno drustvo predstavlja deo medjunarodne mreze fondacija (formirao ih je i finansira ih Dzordz Soros) koje deluju u 31 zemlji - u Centralnoj i Istocnoj Evropi, nekadasnjem Sovjetskom Savezu, Centralnoj Evroaziji, Gvatemali, Haitima, Juznoj Africi i SAD. Fondacija u Hrvatskoj pocela je rad 1992, i dosad je, kako je saopsteno, sa vise od 30 miliona dolara pomogla rad obrazovnih, z dravstvenih, naucnih i kulturnih ustanova, nezavisnih medija, kao i humanitarnih i nevladinih organizacija.

Sl. Pavlovic

Novi sudski procesi

U saopstenju za stampu, objavljenom tim povodom u Njujorku, navodi se da se u Zagrebu najavljuju novi sudski procesi protiv predstavnika Soroseve fondacije u Hrvatskoj, s tim sto se istovremeno izmen om zakonske regulative priprema teren za potpuno stavljanje IOD pod kontrolu Tudjmanove vlasti.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /