Utorak, 25. novembar 1997.

AMERICKA REAGOVANJA NA PARLAMENTARNE IZBORE U REPUBLICI SRPSKOJ

Povratka vise nema...

Medjunarodna zajednica i SAD ce morati da saradjuju sa pobednikom na izborima, makar to bile prokaradzicevske snage, konstatuje "Njujork Tajms"

Slobodan Pavlovic
dopisnik "Nase Borbe" iz Vasingtona

Suoceni sa prvim nezvanicnim rezultatima skupstinskih izbora u Republici Srpskoj, pojedini americki mediji poceli su juce ujutru da postavljaju pitanje da li je zapadnim saveznicima bio potreban ovaj izborni manevar od kojeg se u Vasingtonu inace ocekivalo da ce ojacati poziciju Biljane Plavsic kao glavnog sledbenika Dejtona medju liderima bosanskih Srba. "Sad, medjutim, povratka vise nema. Sta je uradjeno, uradjeno je" - konstatovano je u jednom izvestaju americkog Nacionalnog radija, koji je (pozivajuci se na paljanske izvore) preneo Krajiusnikovu izjavu o "apsolutnoj pobedi Srpske demnok ratske stranke u mnogim gradovima sirom republike Srpske".

U jednoj analizi "Njujork Tajmsa" - posvecenoj ovim parlamnetarnim izborima i, uopste, situaciji u BiH na iskoraku u trecu godinu dejtonskog mirovnog procesa - konstatuje se SAD i medjunarodna zajedn ica nece imati drugog izbora nego da pocnu da saradjuju sa prokaradzicevskim snagama, ukoliko se potrvde prve nezvanicne prognoze da ce SDS (u koaliciji sa radikalima) imati ubedljivu vecinu i u novo j skupstini Republike Srpske.

U izvestaju CNN, medjutim, iznosi se prognoza da bi sastav nove skupstine bosanskih Srba mogao da bude "prilicno uravnotezen", imajuci u vidu nagovestaje da su kandidati SDS porazeni u Banjaluci i ok olini, kao i informacije da je u pojedinim istocnim delovima Republike Srpske Plavsickin Srpski narodni savez postigao neocekivano dobre rezultate.

"Vasington Tajms", sa svoje strane, konstatovao je u izvestaju sa Pala da su bosanski Srbi proteklog vikenda bili suoceni sa istorijskom odlukom hoce li zbaciti sa vlasti lidere, prevodjene optuzenim ratnim zlocincem Radovanom Karadzicem. "Ukoliko, pak, g-dja Plavsic i pored ogromne zapadne podrske ne bude uspela da otkine znacajan deo glasova Karadizcevoj SDS, veoma ce biti umanjeni njeni izgle di da se afirmise kao neprikosnove lider bosanskih Srba" - navodi se u ovom napisu, uz zakljucak da bi slab rezultat nedavno formirane Plavsickine partije "predstavljao veliku bruku za medjunarodnu z ajednicu, koja je ovoj nekadasnjoj nacionalistkinji dala u poslednje vreme veliku finansijsku i politicku podrsku".

U Stejt Departmentu je, inace, najavljeno da ce se konacni rezultati parlamentarnih izbora u Republici Srpskoj znati tek negde kroz dve nedelje, sto je vreme (kako je naglaseno) koje ce biti potrebno medjunarodnoj komisiji da jos jednom proveri biracke spiskove i prebroji sve glasacke listice, ukljucujuci i one za koje se ocekuje da ce u predvidjenom roku stici iz inostranstva.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /