Utorak, 25. novembar 1997.

PRELIMINARNI NEPOTPUNI PODACI VANREDNIH PARLAMENTARNIH IZBORA U RS

Najvise glasova za stranku Biljane Plavsic i SDS

SNS osvojila vecinu u Banjaluci, Prijedoru i Gradiski, a SDS u Brckom, Doboju i Bijeljini

Banjaluka. - Prvi, nezvanicni preliminarni rezultati izbora za novi parlament RS pokazuju da su gradjani svoje glasove podelili izmedju cetiri politicke stranke - Srpske demokratske stranke (S DS), Srpskog narodnog saveza - Biljana Plavsic, (SNS), Srpske radikalne stranke (SRS) i Socijalisticke partije (SP RS). Lokalna izborna komisija saopstila je juce da je na podrucju Banjaluke glasalo 81.812 biraca. Srpski narodni savez Biljane Plavsic odneo je ubedljivu pobedu osvojivsi 38,58 odsto glasova. Slede SP RS sa osvojenih 14,19 odsto, SDS sa 10,56 odsto, Stranka nezavisnih socijaldemokr ata sa 9,36 odsto i SRS sa osvojenih 6,41 odsto glasova. Ostale politicke partije osvojile su ispod 4 procenta glasova. Stranka Biljane Plavsic pobedila je i u Prijedoru, opstini koja posle Banjaluke ima najvece biracko telo. Glasalo je 80 odsto biraca. Za SNS - Biljane Plavsic se izjasnilo 16.291, od ukupno 42.908 biraca. Iza ove stranke slede SDS koja je dobila 9.026 glasova. Socijalisti su os vojili 6.307 glasova, a radikalima je poverenje ukazalo 4.529 Prijedorcana. Svoje glasove u tom mestu dobili su i nezavisne socijaldemokrate, kao i Srpska stranka Krajine i Posavine.

U zapadnom delu RS, stranka Biljane Plavsic pobedila je i u Gradisci, Celincu, Knezevu, a znatan broj glasova dobila je i u Prnjavoru, Spreu, Dubici i Laktasima. U zapadnokrajiskim opstinama svoje gl asove dobili su i socijalisti, kao i stranka nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika, dok su ostale opozicione partije koje su imale znatan broj glasova na opstinskim izborima, sada ostale bez nj ih. Procenjuje se da je te glasove odneo SNS - Biljana Plavsic.

Srpska demokratska stranka odnela je pobedu u vecini opstina u Istocnom delu RS, kao i u Brckom, Bijeljini i Doboju. U tim mestima znacajan broj glasova dobili su i radikali, SNS-Biljana Plavsic i so cijalisti. SRS je ubedljivo pobedila u Bratuncu, Srbinju i Trebinju.

Izborni rezultati primenjivace se na osnovu proporcionalne zastupljenosti politickih stranaka. Izborni cenzus za ulazak u parlament racunace se deljenjem ukupnog broja vazecih glasova sa brojem posla nickih mesta u Skupstini, kojih je 83. Stranke ce osvojiti broj poslanickih mesta, prema ukupno osvojenim glasovima u RS koja se dele sa poslanickim cenzusom. Stoga se pretpostavlja da ce SDS i SNS - Biljana Plavsic imati priblizno isti broj poslanickih mesta u buducem parlamentu, jer je stranka Plavsiceve odnela ubedljivu pobedu u gradovima cije je biracko telo najvece, a SDS tu razliku nadokna dila u mestima sa manjim glasackim telom.

Ljiljana Kovacevic

ZIVOTA DE LUKA

U SRJ glasalo nesto vise od 10.000 biraca

Beograd, Beta. - Sef beogradske kancelarije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju Zivota de Luka rekao je juce pre podne agenciji Beta da je na izborima za parlament Republike Srpske u SR Jugoslaviji prema prvim nezvanicnim rezultatima glasalo vise od 10.000, od ukupno 30.000 upisanih biraca.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /