Utorak, 25. novembar 1997.

SVE VISE ZALBI NA ZAKONITOST RADA RIK U PREDSEDNICKIM IZBORIMA

Potvrdjeni, pa odbaceni kandidati

Posto je Republicka izborna komisija potvrdila pravovaljanost kandidatura Ratka Mijailovica, Miroslava Kostica i Milana Milisavljevica, izbacila ih je sa konacnog spiska bez ikakvog obrazlozenja

Kako se posredno saznaje, od 15 prihvacenih kandidatura za izbor predsednika Srbije, Republicka izborna komisija naknadno je odbacila osam. Medju njima su i tri ciju je pravovaljanost RIK potvrdila i o tome javno obavestila novinare na konferenciji za stampu u ponedeljak 17. novembra, da bi ih nepuna cetiri dana kasnije, u petak 21. novembra, prilikom saopstavanja konacne liste, izostavila bez i kakvog obrazlozenja.

Tako su sa spiska, po kratkom postupku, izbaceni: Ratko Mijailovic (koga je predlozio Univerzalisticki pokret Srbije), Miroslav Kostic (kandidat Napredne stranke) i Milan Milisavljevic (Grupe gradjan a).

U saopstenju za javnost Napredna stranka navodi da se medju sedmoricom imenovanih kandidata ne nalazi njen kandidat Miroslav Kostic, iako ga je RIK, svojim resenjem od 14. novembra 1997. godine progl asila predsednickim kandidatom. Istice se da je ovim gestom RIK izbore ucinila nelegalnim, pa se ceo dalji izborni proces mora obustaviti dok se ne ispostuju sve zakonske obaveze.

"Izostavljanjem mr Miroslava Kostica, bez ikakvog dodatnog pismenog objasnjenja, sa spiska kandidata pokazuje da rezim Slobodana Milosevica ne namerava da prekine svoje samovlasce i bezakonje, cinicn o se izrugujuci i gradjanima Srbije i celokupnoj svetskoj javnosti, pa Napredna stranka poziva sve na isti nacin ostecene kandidate i stranke da se okupe i razmotre nacin i sredstva da se ovakvim uzu rpatorskim postupcima vlasti jednom zauvek stane na put", pise u saopstenju Napredne stranke.

Kao dokaz da je Kosticevu kandidaturu RIK proglasila pravno valjanom, Napredna stranka prilaze faksimil resenja koje je od Komisije dobila jos 14. novembra s potpisom Balse Govedarice, predsednika RI K.

Predsednik ove stranke, Branislav Pavlovic, dodaje za "Nasu Borbu" da je za svog predsednickog kandidata prikupila oko 12.000 potpisa od kojih nijedan nije vracen kao manjkav.

Uz saopstenje ova stranka prilaze i zalbu koju je poslala RIK u subotu uvece, par sati pre ponoci, kada je istekao rok za zalbe. Sam Kostic istice da su bili prinudjeni da posalju zalbu faksom, jer s e na poziv RIK niko nije javljao, iako su bili duzni da ostanu do ponoci.

Bilo je i onih nesudjenih predsednickih kandidata, poput bivseg kosovskog lidera, Miroslava Solevica, cija je kandidatura potvrdjena, ali o kojima javnost nista nije cula sve dok se nisu sami oglasil i. Iz jednog takvog saopstenja, koje salje Nova radikalna stranka - Stranka naroda, saznaje se da se medju sedmoricom, "po nepoznatom kriterijumu imenovanih kandidata", ne nalazi ime predsednickog ka ndidata ove stranke, Dragana Sakica iz Krusevca, i pored toga sto Republicka izborna komisija nije osporila njegovu kandidaturu.

Svojom odlukom o verifikaciji sedam predsednickih kandidata, RIK je ucinila te izbore, kaze se u saopstenju, nelegalnim, pa se dalji izborni proces mora odmah obustaviti dok RIK ne ispostuje Zakon o izboru predsednika Republike Srbije. Izostavljanjem Dragana Sakica sa spiska predsednickih kandidata sa urednom dokumentacijom, pokazuje se samovlasce i bezakonje koje sprovode pojedini organi, pise u saopstenju. Stoga ova stranka apeluje da se "prekine sa cinicnim podsmehom i izrugivanjem gradjana Srbije, da se ispostuje zakon i uvrsti njen kandidat u listu predsednickih kandidata".

Kako se nezvanicno saznaje, medju kandidatima cija je dokumentacija proglasena pravno valjanom i koji su, cak, dobili i resenje kojim se to potvrdjuje, ima i onih koji su, prema recima Dragana Sakica , naknadno primorani da odustanu od svoje kandidature.

M. Torov

RIK O ZALBAMA NA ODBACENE PREDSEDNICKE KANDIDATURE

"Imaju pravo da se zale"

Beograd. - Sekretar Republicke izborne komisije Nebojsa Rodic nije juce zeleo da komentarise optuzbe podnosilaca odbacenih predsednickih kandidatura. "Oni imaju pravo da se zale i koriste to p ravo", kratko je rekao Rodic, odbijajuci da kaze ko je sve ulozio zalbu na odluke RIK. Zamoljen da precizira kada istice rok za zalbu, Rodic je rekao: "Pogledajte u zakon".

Zoran Djumic, portparol RIK, od koga smo juce takodje zatrazili komentar, izjavio je da nije cuo ni za kakve prituzbe na konacnu listu predsednickih kandidata te da ce o tome mozda biti reci na sedni ci Komisije RIK, koja je trebalo da zaseda juce u 14 casova.

O. M.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /