Utorak, 25. novembar 1997.

Zimski san

Vesna Sinko

Milan Bozic, potpredsednik Skupstine grada Beograda, i sam je nazalost postao zrtva haosa koji vec mesecima vlada u gradu. To sto se nasilje dogodilo ovog puta na sportskom terenu, hale Pionir, samo je nov detalj u prepunoj statistici crne gradske hronike.

U poslednjih nekoliko meseci ulice su u "krvi do kolena": Na smrt je pretucen trinaestogodisnji Dusan Jovanovic, usledila su premlacivanja u znak odmazde, ubijen je Zoran Todorovic Kundak, generalni sekretar JUL, "prste" eksplozivne naprave od kojih u vazduh lete i automobili i ljudi. "Neinteresantno" je i stanje Gradskog saobracajnog preduzeca, i svakodnevna opasnost da se jedna od voznji dotra jalim i potpuno neispravnim vozilima zavrsi tragicno, kao i problemi legalizacije hiljada "samoniklih" bespravnih objekata, rebalans budzeta, neredovno finansiranje Beogradskih elektrana ili recimo n ezakonito ponasanje opstinskih vlasti Zemuna.

Sve ovo, medjutim, nije dovoljno inspirativno za funkcionere Gradske skupstine , koji su bez "ideje" sta staviti na dnevni red buduce sednice koju su na misice uz pet hiljada potpisa gradjana uspeli da "prizovu" odbornici Demokratske stranke za 10. decembar (jos uvek nezvanicno).

Sta su ovi "sitni" problemi gradjanski u odnosu na zahuktalu izbornu kampanju kada se valja pokazivati svuda samo ne na radnom mestu - tacnije u Skupstini grada. U tom cilju stoicki se podnose i rane junacke ili navijacke sasvim svejedno, a "gradjanin pokorni" moze i da saceka da prodju predsednicki izbori.

(Ne)namerno sednica je sazvana postizborno. Skupstina grada koja "po sluzbenoj duznosti" mora da se bavi problemima svojih sugradjana i resava ih po mogucstvu, svoj posao radila je poslednji put 15. jula. Od jula do sada, ukoliko ne racunamo 30. septembra kada su promasili temu i nelegalno smenili gradonacelnika Zorana Djindjica, pali su, malo prerano, u dubok zimski san.

Da apsurd bude veci legalno zakazanu sednicu za 15. oktobar zdruzenim snagama bojkotovali su SPO, socijalisti i radikali sve u "licnom ineresu gradjana". Fakticki Skupstina ne radi vec cetiri meseca. Na ovu cinjenicu uporno i tvrdoglavo ukazuju demokrate pronalazeci sva moguca resenja ne bi li privoleli gradske vlasti da rade.

Vec duze vreme se manipulise (ne)mogucnoscu uvodjenja prinudne uprave za Grad, a vrlo je moguce da ukoliko stanje postane vanredno iz ovih ili onih razloga bude pruzena prilika Republici da interveni se. U prilog tome ide i poslednji "maler" na derbi utakmici kada je "pokusan atentat" na v. d. gradonacelnika ili predsednickog kandidata

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /