Utorak, 25. novembar 1997.

Mrak

Zoran Pavic

Ko je ugasio svetlo?

Ovo "antologijsko" pitanje iz crtaca i manje ili vise dobrih viceva, od preksinoc je postalo glavno u jugoslovenskoj (pretezno srpskoj javnosti). Povod je bio mrak koji je zadesio beogradsku halu Pio nir pred kraj "vecitog" derbija izmedju kosarkasa Crvene zvezde i Partizana, mrak koji je nastao bas kad se na tribinama desavalo "Kosovo polje" sa sve jurnjavom, makljazom, "topotom" i - pucanjem. S ve je to asociralo na poznati scenario sa ovih prostora - pocne provokacijama i mrznjom, nastavi se opstom frkom, a zavrsi totalnim "mrakom". Kada se upali pomocno svetlo, prebroje zrtve i pokupe cau re, svi se uz posipanje pepelom koga posle vatre ima u izobilju horski zapitaju - au, sta to bi, ko nam ovo uradi...

Ni ovoga puta odgovorni nisu organizatori, odgovorno nije obezbedjenje, ovlasceni nisu odgovorni, nije doduse u pitanju ni medjunarodna zavera. Za sve je kriva grupa razuzdanih golobradih mladica koj i, je l' te, nemaju veze ni s kosarkom, ni sa svojim klubom, ni sa sportom i zivotom uopste. Nekada davno u jednoj drugoj drzavi do tada nevidjeni navijacki rat na tribinama i terenu s punim ucescem policije izazvao je opste zgrazavanje. Tada su se na suparnickim stranama nalazile ekstremne "navijacke" grupe Dinama i Zvezde, odnosno organizovane grupe huligana. Ubrzo posle toga pokazalo se da je na zagrebackom Maksimiru na programu bila samo pretpremijera, glavni glumci svoje role odigrali su kasnije. Tada je sve objasnjeno povampirenim nacionalizmom, srpsko-hrvatskim prokletstvom.

Preksinoc u Pioniru na obe strane bili su pretezno Srbi, i oni izmedju u plavom prilicno su etnicki monolitni, a do "haosa", "skandala", "sramote", "rusvaja" i "horora" ipak je doslo. Ma kako to zvuc alo licemerno, s oficijelnim tumacenjima (ako u ovoj zemlji ista moze biti toliko ozbiljno da bi bilo oficijelno) moramo se sloziti samo u jednom - srecna je okolnost sto nije bilo ljudskih zrtava, j er su se za tako nesto stvorili idealni uslovi. Nije ih bilo sinoc, to nikako ne znaci da ce se po pitanju pomenutih uslova ista skoro promeniti nabolje. Jer, iste te grupice godinama zvizde "vazecoj " drzavnoj (dakle, ne nacionalnoj) himni, ne navijaju za drzavni (neki ga zovu nacionalni) tim, vredjaju pojedine igrace iako igraju za nasu reprezentaciju. Iste te grupice, pa i jos neke, samozvano se proglasavaju "vojskom" jednog politickog lidera, bave se politikom klubova, postavljaju trenere i clanove uprave, pa ih potom smenjuju. Kad se tome doda i njihova "ambasadorska" uloga kada o trosk u kluba slicne svinjarije prave po belom svetu - za mozaik ne fali vise ni kamicak.

Ko je pored zestoke kontrole uneo nimalo naivnu pirotehniku, kako to milicija koja je prvak sveta u razbijanju setnji desetina hiljada ljudi ne moze da izadje nakraj sa "sacicom neobuzdanih", kako to "beogradska lepotica" ima agregat "na baterije" - pitanja su koja su posle "zamalo Hejsela" postala potpuno irelevantna. Jedino znacajno ostalo je ono s pocetka, koje je tako dobro "prezentovala" i drzavna televizija u direktnom prenosu. Konzumenti diljem zemlje incident nisu ni videli jer je sve bilo "lepo" pokriveno repeticijom "lepih" akcija koje su mu prethodile. Stvari inace nigde na svetu ne izgledaju tako lepo kao na RTS.

Za kraj i odgovor - mrak je ovde odavno zavladao, a osiguraci nisu u Pioniru. Oni su na mnogo bezbednijim mestima.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /