Utorak, 25. novembar 1997.

PREDIZBORNA PODRSKA KRAGUJEVACKOJ "ZASTAVI"

Zloupotreba partijskog dobra

Posto je dugo vremena sistematski zanemarivana, "Zastava" ovih dana dosla u zizu javnosti, da bi se obezbedili biraci za predsednicke izbore

Kragujevac. - Sve price da drzava ne podrzava "Zastavu" i njenu Fabriku automobila - besmislene su. Nama treba automobilska industrija, jer vuce napred kompletnu privredu i zaposljava veliki b roj ljudi, naglasavao je pre neki dan u Upravnoj zgradi "Zastave", pred brojnim TV kamerama savezni ministar inostranih poslova i predsednicki kandidat levice Milan Milutinovic.

Bezrezervnu podrsku ocuvanju domace auto-industrije na istom skupu u "Zastavi" dao je i ministar koordinator u Vladi Srbije Dragan Tomic. I on je tom prilikom posebno naglasio da su price o tome da d rzava ne stoji iza "Zastave" i njene proizvodnje automobila - besmislena.

Prosle nedelje se na istu temu oglasio i potpredsednik SPS Dusan Matkovic, koji je na kragujevackoj privatnoj televiziji Kanal 9 najpre ocenio da je problem "Zastave" "najslozenije i najozbiljnije pi tanje u zemlji". Potom je konstatovao "da iza programa 'Zastave' stoji drzava", jer "skoro cela privreda Srbije vezana je za 'Zastavu'". Zakljucio je da "resenje problema 'Zastave' nije jednostavno n i lako".

Uz ovo Matkovic je u Kragujevcu izjavio i da su "pregovori 'Zastave' sa 'Pezoom' otisli najdalje" i izrazio uverenje da ce se ti pregovori uspesno nastaviti.

Da li ce osiroteli kragujevacki radnici nakon ovih izjava istaknutih drzavno-partijskih funkcionera "koje nadu daju" moci da "nakrive kapu" i zadovoljno nastave da "cekaju 'Pezoa'". Naravno da nece, posto je i vecini njih konacno postalo jasno da su citirane izjave tek deo puke predizborne propagande predsednickog kandidata levice i njegovih stranackih kamarada koji potonulu "Zastavu" - kao part ijsko dobro - i dalje beskrupulozno zlorabe zarad ostvarivanja politickih ciljeva.

Jer, da to nije tako ta ista drzava, ciji se funkcioneri ovih dana po Kragujevcu kunu - "da nama treba automobilska industrija" - stvorila bi makar minimalne uslove da "Pezo", "Reno" ili "Fiat", svej edno, napokon dodju u "Zastavu" i jedinu domacu auto-firmu spasu od izvesne propasti, a ovdasnje radnike od gladi.

- Nema vise nikakvog smisla govoriti o tome da li delegacija "Pezoa" dolazi u Kragujevac ili dokle se stiglo u pregovorima sa njom. Treba se oglasiti onda kada nesto konkretno bude uradjeno u razgovo rima sa ino-partnerom, kazu ovih dana u "Zastavi", a na pitanje kada ce to "konkretno" moci da se saopsti javnosti, odgovaraju da - ne znaju.

A ne znaju, kazu, i zato sto pored nezavidne politicke i ekonomske situacije u zemlji pregovore sa zainteresovanim inostranim partnerima najozbiljnije ugrozava i nepostojanje normalnog bankarskog sis tema u Srbiji i SRJ, sto opet za posledicu ima smanjenu kupovnu moc domaceg stanovnistva. Pojednostavljeno, kazu u "Zastavi" SRJ je najverovatnije jedina zemlja u Evropi u kojoj se ne kreditira plasm an automobila, zbog cega ovde moze da se godisnje proda nekih petnaestak hiljada vozila, dok "Skoda" i "Folksvagen", primerice, za godinu dana kupcima u Ceskoj isporuce preko 300.000 svojih vozila. U "Zastavi" isticu da se i u bivsim jugoslovenskim republikama, Sloveniji i Hrvatskoj, pre svega, koje imaju mnogo manje stanovnika nego SRJ godisnje, uz pomoc kredita naravno, moze prodati nekih 50-6 0 hiljada automobila.

- Nebrojeno puta smo na ovo upozoravali Vladu Srbije i nista se do dana danasnjeg nije promenilo, tvrde u "Zastavi".

Z. Radovanovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /