Utorak, 25. novembar 1997.

MINI KUVARICA

Hilandarska trpeza

Hilandarski manastir obelezava sledece godine 800 godina postojanja. Visevekovno iskustvo primenjeno je i u manastirskim kuhinjama gde se priprema pre svega zdrava hrana. U knjizi "Monaska trpeza", a utora Dusana Milovanovica i Ljubomira Vujaklije, sakupljeno je vise od 250 recepata stare pravoslavne kuhinje, koji se i danas pripremaju u kuhinjama Hilandara i drugih pravoslavnih manastira. Sva j ela pre svega su zdrava, daleko od pogubnih navika i gresaka savremenog coveka kada je ishrana u pitanju.

Corba od rasola

Potrebna je veza zeleni, kasika butera, dve kasike brasna, dve glavice crnog luka, rasola po zelji, malo kupusa ribanca, 2-3 kasike domaceg testa za corbu, biber, lovorov list, suva paprika, aleva pa prika.

Napravite svetlu zaprsku od masnoce i brasna, dodati sitno iseckan luk i alevu papriku, pa sve izruciti u vodu u kojoj se iskuvala zelen. Dodati saku kupusa ribanca, rasola oko pola litre, jos malo v ruce vode i kuvati oko sat.

U gotovu corbu staviti rezance, i zaciniti biberom, lovorovim listom, i suvom paprikom, slatkom ili ljutom.

Hilandarska corba od leblebija

Potreban je kilogram suvih leblebija, dosta maslinovog ili drugog ulja, pola kilograma crnog luka, malo soli, belog luka, po zelji malo pasiranog paradajza ili paradajz soka.

Ociscene leblebije potopiti u mlaku vodu sa dve pune sake soli i ostaviti da prenoci. Sutradan ih trljati i ispirati rukama, u velikoj cediljki pod mlazom vode. Leblebije naliti toplom vodom, do na s aku iznad zrna i kuvati na jakoj vatri. U medjuvremenu sklanjati penu. Povremeno dolivati pomalo vrele vode (ako dolivate mlaku ili hladnu nece se raskuvati). Kada nestane pene dodati 2-3 decilitra u lja, sitno iseckan luk, i po potrebi posoliti. Kuvati dok se zrna gotovo ne raspadnu. Dodati jos malo ulja i sitno seckan beli luk i poklopiti. Kada corba pobeli skloniti s vatre. Po zelji umesati pa radajz.

Papula od pasulja

Potrebno je pola kilograma pasulja, dve glavice crnog luka, 4-5 kasika ulja, malo aleve paprike, belog luka, bibera, soli.

Ociscen i opran pasulj naliti vodom i pustiti da provri, zatim ovu prvu vodu baciti pa naliti drugom toplom, dodati iseckan crni luk i kuvati. Kad pasulj omeksa ocediti i propasirati. U serpi zagrejt e ulje i na njemu proprziti alevu papriku,dodati malo izgnjecenog belog luka i na kraju umesati propasiran pasulj. Posoliti I pobiberiti po ukusu, sipati u ciniju i sluziti.

Janija

Potrebno je desetak glavica krupnog arpadzika ili luka vlasca, 3-4 kasike maslinovog ulja, dve kasike brasna, dva krupna paradajza, nekoliko krompira, 2-3 kasike seckanog persuna, list lovora, struk celera, malo majcine dusice, so, biber.

Na dobro zagrejanom ulju proprziti glavicice ociscenog arpadzika ili vlasca (ako nemate moze obican iseckan crni luk), kad postanu staklaste dodati brasno i sitno seckan beli luk. Povezati koncem str uk celera, struk persuna, malo majcine dusice i list lovora pa i ove zacine spustiti na ulje. Umesati oljusten od semena ociscen paradajz i na kockice isecen krompir, naliti malo hladne vode da ogrez ne, posoliti i pobiberiti i uz povremeno mesanje krckati na umerenoj vatri. Kad povrce omeksa izvaditi zacine, jelo posuti iseckanim persunom i odmah posluziti.

Riblji kroketi

Potreban je komad krupnog smudja (oko kilogram), nekoliko kasika ulja, saka svezih pecuraka, veza zeleni, sok od limuna, kasika-dve butera, kasika-dve brasna, pola case slatke pavlake, 2 zumanca, so.

Ribu dobro ocistiti od kostiju, i proprziti na ulju, a zatim preliti sokom od limuna. U istom ulju proprziti iseckane pecurke, ocediti, i izmesati sa ribom. Riblju glavu, rep i kosti iskuvati sa vezo m zeleni. Zagrejati buter, proprziti na njemu brasno a zatim umesati procedjenu supu uz mesanje. U sos dodati ribu s pecurkama i pavlaku, sve dobro izmesatia kad se sos prohladi umesati zumanca. Gust ina mase treba da bude takva da se od nje mogu praviti kroketi i isprziti na ulju ili buteru. Posluziti uz sos os paradajza i belo vino.

Pekmezara

Potrebno je pola kilograma debljih kora za pitu, nekoliko kasika ulja, pekmez od sljiva, saka ociscenih oraha, 100 gr secera.

Po dve kore poprskati uljem, premazati pekmezom i posuti seckanim orasima i uvijati kao svaku pitu. Poredjati u namascen pleh i peci. Kad je pita pecena preliti gustim serbetom od secera i vode i os taviti da se ohladi. Seci hladnu.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /