Utorak, 25. novembar 1997.

U SAVEZNU KASU UNESENO UPOLA MANJE SREDSTAVA OD PLANIRANIH

Budzet "tanji" za pet milijardi

Beograd, Beta. - Od pocetka godine do kraja oktobra, u savezni budzet stiglo je manje od pet milijardi dinara, saznaje agencija Beta u Saveznoj vladi.

Prema decembra prosle godine donetom zakonu, budzet Federacije je ove godine trebalo da iznosi devet milijardi i 238 miliona dinara. Prema zvanicnim podacima Zavoda za obracun i placanja, do kraja se ptembra savezni budzet je naplatio cetiti milijarde i 374 miliona dinara, sto je manje od polovine sume planirane za 1997. godinu.

Istom dinamikom uplate su nastavljene i tokom novembra i decembra. U Saveznoj vladi je u opticaju ideja da se predlozi uvodjenje posebnog saveznog poreza na promet, koji savezni budzet ne bi delio ni sa kim, nego bi se kompletan slivao u saveznu kasu. Ovaj predlog svakako je posledica uverenja da "nam republike sve uzese" - rekao je Beti jedan visoki funkcioner Savezne vlade.

Da sredstva stizu prema planu, u savezni budzet je svakog radnog dana trebalo da se slije po 31 milion dinara. Do kraja septembra, savezni budzet je od opsteg poreza na promet naplatio oko milijardu i 693 miliona dinara, od carina i drugih carinskih dazbina milijardu i 423 miliona, od taksa 454,943, a po 401 miliona dinara od akciza i ostalih javnih prihoda.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /