Utorak, 25. novembar 1997.

PREKSINOC U PARIZU

Preminuo Ivan Djuric

Ivan Djuric

Beograd, Beta. - Jugoslovenski vizantolog i liberalno-demokratski politicar Ivan Djuric umro je preksinoc u Parizu nakon teske bolesti. Djuric je rodjen 1947. godine u Beogradu, gde je zavrsio klasicnu gimnaziju i studije istorije na Filozofskom fakultetu, na kojem je doktorirao 1982. godine. Pored istorije Vizantije i srpskog srednjeg veka, bavio se i teorijom istorije.

Kao gostujuci profesor boravio je u Atini, Nici i Parizu i bio saradnik vise naucnih ustanova u Francuskoj, Nemackoj, Cehoslovackoj, Grckoj i drugim zemljama. Objavljene su mu dve knjige: "Sumrak Viz antije", koja je prevedena na francuski, poljski, ruski, italijanski i nemacki i "Istorija - pribeziste ili putokaz". Odlikovan je Ordenom viteza za zasluge ucinjene grckom narodu i jedan je od najml adjih nosilaca tog odlikovanja.

Bio je predsednik Liberalnog foruma Srbije i glavni i odgovorni urednik nezavisnog lista "Demokratija danas". Pripadnik je Evropskog pokreta, organizacije koja deluje u okviru Evropskog parlamenta u Strazburu.

Na prvim visestranackim predsednickim izborima u Srbiji, odrzanim decembra 1990. godine, bio je kandidat Ujedinjene demokratske inicijative (UJDI) i Saveza reformskih snaga za Srbiju, kada je dobio 2 77.398 glasova (trece mesto). Osim sto je 1968. i 1969. godine bio predsednik fakultetskog odbora Saveza studenata Filozofskog fakulteta, nikada se ranije nije aktivno bavio politikom i nije bio clan SKJ.

Poslednjih godina ziveo je i radio u Parizu. Djuric je bio predsednik Pokreta za demokratske slobode (PDS) sa sedistem u Parizu i pocasni predsednik koalicije Sumadija.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /