Utorak, 25. novembar 1997.

KARLOS VESTENDORP NAJAVIO ODLUCNIJU "UPOTREBU MANDATA" VISOKOG PREDSEDNIKA

"Privremene mere" spremne

Ko ne bude hteo pasose kakve predlazemo - nece moci da putuje, ko nece jedinstvene tablice - nece moci da vozi, a ko hoce da emituje radio i TV program - morace da se pridrzava jedinstvenih standarda , porucio Vestendorp

Mirko Klarin
dopisnik "Nase Borbe" iz Brisela

Visoki predstavnik Karlos Vestendorp namerava da do kraja iskoristi svoja ovlascenja vrhunskog tumaca Dejtonskih sporazuma i glavnog arbitra u sporovima bosanskih strana, ali sebe ipak ne vidi u uloz i "protektora" ili "guvernera" Bosne. Barem za sada.

"Ne mislim da je, u ovom trenutku, protektorat dobra ideja", izjavio je sinoc Vestendorp u razgovoru sa novinarima, pre nego sto je Savetu ministara EU podneo izvestaj o aktuelnoj situaciji u Bosni. Dodao je da je to, mozda, "bila ideja za Dejton, ali je tamo odluceno drugacije: da strane potpisnice budu odgovorne za primenu mirovnog sporazuma". Smatra da, u ovom trenutku, takvo resenje "nije ne ophodno", da bi mu se "neke od strana zestoko suprotstavile", da "kolonije nisu stvar za XXI vek", te da je BiH "civilizovana zemlja, sa obrazovanim ljudima, a ne Kongo iz 1920." Ali, dodaje, "ako ov o ne bude islo dobro... mogli bismo kroz nekoliko meseci doci i do toga."

Pre toga, Vestendorp ce "upotrebiti mandat Visokog predstavnika" kako bi nametnuo "privremene mere" u onim pitanjima oko kojih strane ne uspevaju da se dogovore; te, "bude li trebalo", uklonio sa pol ozaja one zvanicnike koji blokiraju mirovni proces. Kao primere, naveo je probleme zajednickog pasosa i jedinstvenih registarskih tablica u BiH.

"Predlozili smo" - objasnjava Vestendorp - "veoma lep pasos, plave boje, na kojem zlatnm slovima pise Bosna i Hercegovina, na oba pisma, a ispod toga upola manjim slovima stoji Republika Srpska ili F ederacija... Pale, medjutim, to odbijaju. Hoce da na pasosu pise samo BH - kao, recimo, SAD - i slovima iste velicine Republika Srpska.

"Posto je to neprihvatljivo ne samo za drugu stranu, nego i za medjunarodnu zajednicu, pocecemo da stampamo i izdajemo pasose kakve predlazemo, pa ko hoce da putuje... morace da ih uzme. A ko ne uzme , nece moci da putuje."

Isto ce, kaze Vestendorp, uciniti ukoliko se ne prihvati sadasnji kompromisni predlog jedinstvenih registarskih tablica, samo sa brojevima i slovima koja su istovetna i na latinici i na cirilici. Te tablice ce se izdati, a ko nece da ih uzme... nece moci da vozi: Sfor i Medjunarodna policija ce ih iskljuciti iz saobracaja.

Vestendorp, dalje, namerava da svoj mandat upotrebi i za "dovodjenje u red" medija i, posebno, radio-televizija u svim entitetima. Pri tom ce se, kako je sinoc rekao, primeniti "isti kriteriji - za n ovinare, uredjivacku politiku, registraciju elektronskih medija i sl. - koji su primenjeni u slucaju SRT." Pa, ko hoce da emituje... morace da se pridrzava tih standarda.

Visoki predstavnik, dalje, najavljuje zaostravanje borbe protiv korupcije. Kaze da "vec ima strategiju za njeno suzbijanje" i otkriva da sefovima diplomatije tzv. Upravnog odbora Saveta za implementa ciju mira, koji se 9. i 10. decembra sastaju u Bonu, predloziti formiranje specijalne "antikorupcionaske jedinice" pri Uredu visokog predstavnika.

Sve u svemu, pre nego sto je sinoc izasao pred sefove diplomatije evropske "petnaestorice", Vestendorp je u razgovoru sa novinarima ocenio da se "situacija popravlja" i da se "stvari pomeraju"... cak i u Republici Srpskoj. Ocenio je znacajnim sto su upravo odrzani parlamentarni izbori protekli u miru i sa relativno dobrim odzivom biraca, a izrazio je i opreznu nadu - na osnovu prvih, nepouzdanih projekcija - da bi SDS mogla izgubiti apsolutnu vecinu koju je do sada imala u Skupstini RS, te da je mozda nece imati cak ni sa radikalima. Ako se to dogodi, rekao je Vestendorp, "imacemo mnogo ume reniju Skupstinu i mnogo umereniju vladu u Republici Srpskoj, i zahvaljujuci tome bicemo u mnogo boljoj situaciji nego do sada."

Milosevic spreman na ustupke?

Na decembarskom ministarskom sastanku Upravnog odbora Saveta za implementaciju mira, najavljuje Vestendorp, "bice vrlo ostrih reci o ponasanju nekih od strana-ucesnica pregovora o sukcesiji, koji se i dalje ne pomeraju sa mrtve tacke". Nagovestavajuci "pojacavanje pritiska, posebno na SR Jugoslaviju", Vestendorp primecuje kako ima "osecaj da je Milosevic konacno spreman da napravi neki korak u p ravcu kompromisa". Da bi, posto je to rekao, oprezno dodao: "Ili mi je barem tako rekao."

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /