Utorak, 25. novembar 1997.

MILAN MILUTINOVIC, PREDSEDNICKI KANDIDAT SPS, RAZGOVARAO S NOVOBEOGRADJANIMA

SRJ niko nije zvao u NATO

Moramo znati sta je nas nacionalni interes da bismo se odrzali kao narod na ovim prostorima - istakao je Milutinovic. Ako nas pozovu, razgovaracemo o programu "Partnerstva za mir"

Beograd, Beta. - Kandidat leve koalicije za predsednika Srbije Milan Milutinovic izjavio je juce da SRJ niko nije pozvao u NATO, odnosno program Partnerstvo za mir. Kada se to dogodi, onda cem o o tome pregovarati - kazao je Milutinovic u razgovoru s gradjanima mesne zajednice "Milentije Popovic" u Novom Beogradu - izvestio je Radio Beograd.

Sa Milutinovicem su u Novom Beogradu bili i predsednik Skupstine Srbije i vrsilac duznosti predsednika Srbije Dragan Tomic, generalni sekretar Socijalisticke partije Srbije Gorica Gajevic i gradski f unkcioneri SPS.

Milutinovic je u Domu Vojske Jugoslavije prisustvovao akademiji povodom 55 godina od osnivanja osam divizija Narodnooslobodilacke vojske Jugoslavije gde je istakao da "nema revizije istorije".

U razgovoru sa gradjanima Novog Beograda Milutinovic je ocenio da je "politikom sadasnjeg rukovodstva" Beograd "poceo da nazaduje". On je rekao da je "gradski saobracaj veliki problem" i da se "ocigl edno mora resavati ukupnim snagama i Republike i grada, i s ozbiljnim inostranim kreditima".

- Da ove krseve sklonimo sa ulica i da stvorimo jedan ozbiljni vozni park i da stvarno gradski saobracaj bude dostojanstven - rekao je Milutinovic.

On je dodao da se isplata penzija "mora vezivati za ukupni privredni rast", a da se protiv kriminala treba boriti lecenjem uzroka, a ne posledica, zbog cega je nuzna dogradnja zakonodavstva.

Na pitanja o zbivanjima na prostoru bivse Jugoslavije, Milutnovic je rekao da su "problemi u nama", i da je potrebno "vise jedinstva i vise pameti".

Zasto moramo da dozvolimo da su svi mudriji od nas. Moramo znati sta je nas minimum, ne nacionalistickih, vec nacionalnih interesa da bi se odrzali, kao narad na ovim prostorima. To se u nasim politi ckim partijama dovoljno ne razume - izjavio je Milutinovic.

Na pitanje o pristupanju SR Jugoslavije NATO, odnosno "Partnerstvu za mir", Milutinovic, savezni ministar inostranih poslova odgovorio je:

- Nasu zemlju jos niko nije pozvao. Kada se to dogodi, onda cemo o tome pregovarati.

Milutinovic je gradjanima Novog Beograda rekao da svet od leve koalicije ocekuje da pobedi, "u protivnom, pritisci ce biti pojacani".

- Uvek smo bili na pravoj strani, na strani pravde, slobode svih nasih naroda, svih nasih gradjana, i to ne sme nikada da se zaboravi - rekao je Milutinovic, na svecanoj akademiji, koja je povodom 55 godina formiranja osam divizija NOVJ odrzana u Domu VJ.

- Mi smo uvek bili i ostali, i sada, i u miru, i povodom Dejtona i svega sto se desava u Evropi i u svetu, dobar partner, ali nikada vazal. Bili smo jedna od sila u Evropi koja je dovela slobodu i Ev ropu i Jugoslaviju i Srbiju, izjavio je Milutinovic, a prenosi Radio Beograd.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /