Utorak, 25. novembar 1997.

SKUPSTINA CRNE GORE: PREDLOG ZAKLJUCAKA KOJE JE USVOJIO ODBOR ZA POLITICKI SISTEM

Izbori od sredine aprila do poslednje sedmice maja

Skupstina Republike Crne Gore, na prvoj sjednici drugog redovnog zasijedanja, povodom razmatranja prve tacke dnevnog reda, usvojila je sljedece zakljucke.

1. Skupstina smatra potrebnim da se aktivnosti na izradi izborne normativne infrastrukture neophodne za odrzavanje predstojecih parlamentarnih izbora, a koje su navedene u Sporazumu o minimumu princi pa za razvoj demokratske infrastrukture u Crnoj Gori (Zakon o izboru odbornika i poslanika, Zakon o javnom informisanju, Zakon o finansiranju stranaka i Zakon o birackim spiskovima), zavrse do kraja tekuceg redovnog zasijedanja republickog parlamenta, kada treba da bude usvojeno izborno zakonodavstvo.

2. Skupstina poziva da se u izradu ove zakonske infrastrukture na paritetnom principu ukljuce predstavnici Vlade i predstavnici svih politickih stranaka zastupljenih u Skupstini Republike Crne Gore.

Radna grupa koja ce raditi na izradi normativne infrastrukture u svom radu moze konsultovati strucnjake iz republickih i saveznih organa i institucija, kao i eksperte OEBS-a i drugih medjunarodnih or ganizacija i institucija.

Radna grupa tekstove zakona utvrdjuje po mogucnosti konsensusom ili ukoliko to nije moguce, po principu najvece moguce saglasnosti.

3. Skupstina zakljucuje da prijevremene parlamentarne izbore za Skupstinu Republike Crne Gore i skupstine opstina treba odrzati u periodu od sredine aprila do poslednje sedmice maja 1998. godine.

4. U cilju odrzavanja parlamentarnih izbora, Skupstina ce blagovremeno, u skladu sa pozitivinim propisima donijeti sve neophodne odluke, ukljucujuci i odluku o skracenju mandata Skupstine, polazeci o d nacela da postojeci sastav Skupstine ima mandat za legitiman rad do izbora i verifikacije novog saziva Skupstine Republike Crne Gore.

5. U cilju dosljednog postovanja usvojenih zakonskih rjesenja za odrzavanje parlamentarnih izbora, ako za to bude postojao interes ili saglasnost parlamentarnih stranaka, formirace se visestranacka p relazna vlada.

6. Skupstina trazi da se do stupanja na snagu novog zakona o javnom informisanju u potpunosti primjenjuju vazeca pravila o predstavljanju stranaka koje su nadlezni odbori javnih glasila (ciji je osni vac Skupstina Republike Crne Gore) u medjuvremenu usvojili. Istovremeno, Skupstina trazi od upravnih odbora navedenih glasila da do usvajanja navedenog zakona obezbijede ravnopravne uslove za sve pol iticke stranke koje imaju svoje poslanicke klubove u republickom i saveznom parlamentu.

7. Skupstina ukazuje na dosljednost postovanja rokova i preuzetih obaveza iz ovih zakljucaka. Sve politicke snage u Crnoj Gori doprinijece stvaranju uslova za demokratske, fer i regularne izbore.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /