Sreda, 26. novembar 1997.

KOMITET SAVEZNE VLADE ZA SARADNJU S UJEDINJENIM NACIJAMA

Produziti mandat misije UN na Prevlaci

Prisustvo posmatraca UN neophodno sve dok se u pregovorima SRJ i Hrvatske ne pronadje zajednicki prihvatljivo resenje za ovo poluostrvo

Beograd, Beta. - Komitet Savezne vlade za saradnju s mirovnim misijama UN i Sforom smatra da Posmatracka misija UN na Prevlaci treba da bude produzena sve dok se bilateralnim pregovorima izmed ju SRJ i Republike Hrvatske ne pronadje zajednicki prihvatljivo resenje za to poluostrvo.

Na jucerasnjoj sednici, kojom je predsedavao premijer SRJ Radoje Kontic, Komitet je ocenio da je neophodno da Savet bezbednosti UN produzi mandat Posmatracke misije UN na Prevlaci i posle 15. januara naredne godine.

"Komitet je ocenio da Posmatracka misija uspesno izvrsava svoj mandat i time doprinosi smanjenju tenzija i ocuvanju bezbednosti i stabilnosti u regionu tog poluostrva", navodi se u saopstenju Savezno g sekretarijata za informisanje.

Na sednici je usvojen predlog procedura koje se odnose na bezbednost vojnih posmatraca i formirana je ekspertska grupa za razgovore s Misijom o njihovoj realizaciji. Kako se navodi u saopstenju, Komi tet je zakljucio da ce "SRJ i dalje u najvecoj mogucoj meri ostvarivati odluke Saveta bezbednosti koje se odnose na uspostavljeni rezim bezbednosti u demilitarizovanoj zoni podrucja Prevlake i saradj ivati s Posmatrackom misijom UN, pruzajuci joj punu podrsku u obavljanju mandata".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /